Fostul ministru al Afacerilor Externe, Nicu Popescu, critică activitatea MAEIE, pe motiv că R. Moldova se îndepărtează de Europa

  • 17 Ianuarie 16:12
Fostul ministru al Afacerilor Externe, Nicu Popescu, critică activitatea MAEIE, pe motiv că R. Moldova se îndepărtează de Europa

Fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, critică activitatea MAEIE, pe motiv că R. Moldova se îndepărtează de Europa. El a scris, într-un comentariu pe Facebook, că relațiile noastre externe sunt foarte dezechilibrate și că lipsesc vizitele partenerilor noștri externi la Chișinău, în pofida eforturilor diplomației noastre. În opinia fostului ministru, continuitatea politicii noastre externe este în pericol.

Totodată, el denunță faptul că Președinția a renunțat să mai ceară retragerea necondiționată a trupelor ruse de pe teritoriul, așa cum s-a procedat până acum, „în favoarea preluării tezelor de la Ministerul de Externe al altui stat, care în jargon diplomatic se cheamă „sincronizare”, adică retragerea trupelor ruse după reglementarea conflictului. Astfel, fără mare tam-tam, s-a renunțat la o poziție de politică externă pe care nimeni, anterior, nu s-a încumetat să o atingă”, a comentat Nicu Popescu.

Expertul mai observă că deja la unele voturi în organizații internaționale Moldova s-a desolidarizat de UE în favoarea Rusiei, inclusiv la ONU.

Fostul ministru a îndemnat diplomația moldovenească să acționeze în numele Moldovei și nu a altor state. „Și vă mai doresc să nu aveți zel pentru alte obiective, apărute brusc pe agenda MAEIE – de genul recunoașterii internaționale a neutralității. Acest lucru înseamnă de fapt dreptul nostru suveran de a avea o politică externă decisă de către cetățeni și nu de către reprezentanții altor țări, acest lucru putând afecta integrarea europeană a țării noastre”, a scris Nicu Popescu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:4,1 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
19
Thu
23
Fri
19

Curs oficial BNM 12 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4633 -0.0000
USD 17.1929 -0.0000
RON 4.0207 -0.0000
UAH 0.6382 -0.0000
RUB 0.2429 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău