Foștii diplomați iranieni critică actualul guvern pentru sprijinirea Rusiei: „Ne-au făcut părtași la crimă"

  • 17 Ianuarie 2023 12:01
Foștii diplomați iranieni critică actualul guvern pentru sprijinirea Rusiei: „Ne-au făcut părtași la crimă

Mai mulți foști diplomați din Iran critică deschis guvernul de la Teheran pentru că a furnizat Rusiei dronele folosite în războiul din Ucraina, dar și pentru că a compromis acordul nuclear și a dus țara în izolare prin reprimarea violentă a protestelor din ultimele luni, informează digi24.ro.

Cele mai aspre critici au venit din partea lui Seyyid Mohammad Sadr, fostul șef al corpului diplomatic iranian în Europa, care este încă membru al grupului de consilieri ai liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

Într-un interviu pentru publicația indiană Etemaad, care are o circulație largă în țările islamice, acesta a acuzat faptul că Iranul și-a abandonat politica de neutralitate în privința războiului din Ucraina și este acum expus acuzațiilor americane de crime de război prin furnizarea de drone pe care Rusia le folosește împotriva ucrainenilor.

Rusia a dat o "lovitură fatală" Iranului, atacând Ucraina, a spus Sadr. Rusia s-a pus acum într-o situație în care se confruntă cu toată Europa, și "ne-a făcut părtași la crimă", a adăugat acesta. Sadr a criticat și negocierile care au dus la eșecul unui acrod nuclear, care va avea drept consecințe înrăutățirea situației economice din Iran.

„Potrivit statisticilor oficiale, cel puțin 30 la sută din populație trăiește acum sub pragul sărăciei, carnea și fructele au devenit produse greu de achiziționat, iar șomajul și inflația sunt în creștere.

Din păcate, unii oameni nu cunosc condițiile în care trăiește populația și au ochii închiși când vine vorba de realitățile sociale", a acuzat acesta.

Sadr a adăugat că Iranul este tot mai izolat din cauza execuțiilor protestatarilor și că această practică va duce la expulzarea a tot mai multor ambasadori din statele UE. La rândul său, Hamid Aboutalebi, un fost diplomat în UE și consiler al fostului președinte, Hassan Rouhani, a scris pe Twitter că "politica externă a Iranului a fost captuară de extremiști".

Aceeași opinie a fost exprimată și de Nosratollah Tajik, fost ambasador în Iordania, care a spus că o "mică elită" a dus Iranul într-o zonă periculoasă prin alianța cu Rusia împotriva Ucrainei. "Dacă devenim un actor în războiul dintre Rusia și Ucraina, economia Iranului se va prăbuși, nemulțumirile populației se vor accentua, iar actualul guvern nu va mai avea autoritatea de a rezolva problemele politice, sociale și economice", a declarat acesta.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, și-a arătat sprijinul pentru Moscova, afirmând că "dacă Rusia nu trimitea armata în Ucraina, atunci ar fi fost atacată de NATO".

Ministrul de Externe al Iranului a negat inițial că regimul de la Teheran a furnizat drone Rusiei, dar a admis ulterior că un număr mic de astfel de aparate au ajuns la Moscova, dar nu pentru a fi folosite în Ucraina.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:4,63 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
24
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău