Foști lideri mondiali fac apel la o acțiune globală urgentă pentru a împiedica apariția unei ''generații COVID''

  • 18 August 2020 12:03
Foști lideri mondiali fac apel la o acțiune globală urgentă pentru a împiedica apariția unei ''generații COVID''

Foști lideri ai lumii au făcut apel marți la o acțiune globală urgentă pentru a împiedica apariția unei ''generații COVID'' din cauza coronavirusului, cu milioane de copii privați de educație și obligați să muncească și să se căsătorească, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Aceștia au cerut ca, pe măsură ce măsurile de izolare sunt ridicate, guvernele să investească în programe de recuperare pentru a evita daunele iremediabile la adresa viitorului copiilor.

''Nu putem sta și permite ca acești tineri să fie privați de educație și de o posibilă șansă de succes în viață'', se menționează în scrisoarea semnată de 275 de foști lideri mondiali, economiști și specialiști în educație.

Printre semnatari se numără fostul secretar general al ONU Ban Ki-Moon, fosta președintă irlandeză Mary Robinson, fostul premier neo-zeelandez Helen Clark și foștii premieri britanici Gordon Brown, Tony Blair și John Major.

O îngrijorare deosebită o reprezintă cei circa 30 de milioane de copii care s-ar putea să nu mai revină niciodată la școală, în ciuda faptului că măsurile de carantină au început să fie relaxate.

''Pentru aceștia, pentru cei mai puțin favorizați copii din lume, educația este adesea singura ieșire din sărăcie - un drum care este în pericol de a se închide'', potrivit scrisorii care este adresată liderilor G20, guvernelor, Băncii Mondiale, Fondului Monetar Internațional și băncilor de dezvoltare. ''Mulți (copii)... sunt fete adolescente pentru care a fi la școală este cea mai bună apărare împotriva căsătoriilor cu forța și cea mai bună speranță pentru o viață de oportunități extinse'', continuă scrisoarea.

Se estimează că la nivel mondial 12 milioane de fete sunt obligate să se mărite în fiecare an înaintea împlinirii vârstei de 18 ani, ceea ce înseamnă, în medie, o fată la fiecare trei secunde.

Experți ai ONU au estimat că, din cauza crizei coronavirusului, s-ar putea înregistra 13 milioane de căsătorii în plus în rândul copiilor în deceniul următor.

Foștii lideri și economiști au mai atras atenția că mulți alți copii neșcolarizați riscă să fie exploatați, fiind puși să facă munci periculoase.

Agențiile ONU au transmis că numărul lucrătorilor minori la nivel mondial a scăzut la 152 de milioane, de la 246 de milioane în 2000, dar există temerea că pandemia ar putea declanșa o primă creștere în 20 de ani, în contextul în care familiile se luptă să supraviețuiască crizei economice.

Foștii lideri au avertizat că apariția unei stări de urgență în educație ar pune în pericol obiectivele globale de eradicare a sărăciei și inegalității până în anul 2030 și ar putea amâna cu ani buni progresele în ceea ce privește egalitatea de gen.

Peste jumătate de miliard de copii nu se duc la școală din cauza măsurilor de carantină și, deși mulți au beneficiat de cursuri online, lipsa accesului la internet i-a lăsat pe cei mai săraci dintre copii fără educație, se menționează în scrisoare. Închiderea școlilor a dus și la o recrudescență a foametei, peste 300 de milioane de copii pierzând mesele gratuite pe care le primeau când mergeau la cursuri.

Cheltuielile pentru educație în țările cu venituri scăzute sau medii urmează să fie reduse cu 100-150 de miliarde de dolari, au mai avertizat foștii lideri în scrisoarea lor. Ei le-au cerut șefilor G20, guvernelor naționale și instituțiilor financiare globale să sprijine un plan de urgență care să includă protejarea bugetelor de educație națională, scutirea de datorii pentru țările sărace și creșterea ajutoarelor multilaterale.

În scrisoare, foștii lideri mondiali au pledat și pentru un sprijin mai semnificativ pentru învățământul online și personalizat, pentru pregătirea profesorilor, acordarea de asistență în bani pentru familiile sărace și școli mai sigure care respectă regulile de distanțare fizică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău