Foști colegi de clasă – plasați în arest, după ce „ar fi ajutat” persoane să ajungă la muncă în Israel, contra sumei de 6000 euro

  • 30 Mai 2022 11:54
Foști colegi de clasă – plasați în arest, după ce „ar fi ajutat” persoane să ajungă la muncă în Israel, contra sumei de 6000 euro

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), de comun cu ofițerii Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al IGP, au deconspirat activitatea de migrație ilegală spre Israel a trei companii din Chișinău, care au prejudiciat peste 20 de persoane cărora le-au promis că vor putea munci acolo.

În rezultat, oamenii legii au reținut cinci membri ai grupului criminal organizat, cu vârste cuprinse între 22 și 32 de ani, dintre care trei sunt administratorii companiilor – foști colegi de clasă, ai unui liceu din capitală. Ulterior, la solicitarea procurorilor PCCOCS, toți cinci au fost plasați în arest – atât administratorii, cât și consultanții care direct contactau cu clienții care urmau să fie prejudiciați.

Totuși, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a satisfăcut doar parțial solicitarea procurorilor de plasare în arest preventiv, așa cum trei din aceștia, printre care unul din administratori, au fost plasați în arest la domiciliu. Prin urmare, procurorii vor contesta și vor solicita repetat plasarea acestora în arest preventiv, pentru asigurarea succesului investigațiilor. Suplimentar, au fost recunoscute în calitate de bănuite trei tinere și urmează și altor două persoane implicate să li se atribuie acest statut în dosar, timp în care potrivit legii cu toții se prevalează de prezumția nevinovăției.

Faptele incriminate sunt investigate începând din ianuarie 2022, atunci când companiile le propuneau clienților asigurarea cu muncă în Israel, contra sumei de 6000 euro de persoană. În realitate, însă, companiile nu dețineau o astfel de licență obligatorie; nu aveau încheiate contracte de muncă cu angajatorii de acolo; nu colaborau cu Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă pentru înregistrarea activității de plasare în câmpul muncii a clienților; iar cu clienții semnau doar un contract de consultanță, nu unul de prestare a serviciilor – toate acestea fiind încălcări ale legii.

Mai mult decât atât, deși companiile nu dețineau licențe de activitate în domeniu, aceștia-și induceau în eroare clienții. Mai exact, aceștia aveau afișate în oficii extrasele de înregistrare a companiilor, ceea ce-i făcea pe potențialii clienți să creadă că aceștia desfășoară o activitate legală, așa cum nu erau informați despre necesitatea deținerii unei licențe în domeniu de către companii. Pe lângă acestea, companiile eliberau bonuri de plată neautentice, în care indicau sume de bani mai mici decât cele reale.

La semnarea contractului de consultanță, clienții le achitau prima tranșă din taxa de 6000 euro, iar în ziua plecării – a doua. Totuși, acestora li se cerea să poarte vestimentație de turiști, iar la vamă să declare că urmează să viziteze locurile sfinte din Israel. Acest motiv declarat oficial al călătoriei, însă, a devenit unul real, chiar dacă clienții au cerut și li s-a promis angajarea la muncă: după sosirea în Iordania, aceștia plecau în Israel în baza unei vize turistice. Sosiți la destinația finală, după verificările relevante, aceștia erau obligați de către autoritățile de acolo să revină în Moldova.

Prin urmare, în urma măsurilor speciale de investigație, oamenii legii au descins cu percheziții la cele trei companii din centrul capitalei, precum și la domiciliile și automobilele administratorilor acestora. De acolo, au fost ridicate pentru cercetare dispozitive de stocare a informației și de comunicare, cartele bancare și acte relevante, inclusiv recipisele semnate la încasarea taxei achitate de clienți, mai multe automobile de lux, precum și contracte de consultanță și cereri de reziliere a contractelor, prin care clienții cereau restituirea banilor.

În context, procurorii PCCOCS și ofițerii CCTP îndeamnă cetățenii să demonstreze vigilență în comunicarea cu persoanele care-și propun serviciile de facilitare a angajării în afara țări, precum și în mod special să acorde atenție sporită deținerii de către companii a licențelor de activitate în domeniul solicitat.

Investigațiile continuă, în vederea stabilirii tuturor complicilor și informării publicului despre evoluțiile pe dosar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,63 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău