Fosta șefă a diplomației Republicii Moldova, Natalia Gherman, a fost numită șefă a Direcției Executive a Comitetului ONU de luptă contra terorismului

  • 03 Decembrie 2022 13:21
Fosta șefă a diplomației Republicii Moldova, Natalia Gherman, a fost numită șefă a Direcției Executive a Comitetului ONU de luptă contra terorismului

Fostul ministru de Externe Natalia Gherman a fost numită în funcția de șef al Direcției Executive a Comitetului ONU de luptă împotriva terorismului (CTED), în urma acordului Consiliului de Securitate. Anunțul a fost făcut de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, prin intermediul unui comunicat.

Gherman o va succede pe Michele Coninsx din Belgia. În comunicat se precizează că, până la preluarea funcției de către Natalia Gherman, interimatul CTED va fi asigurat de Weixiong Chen, scrie deschide.md.

În prezent, Reprezentant Special al Secretarului General și Șef al Centrului Regional al Națiunilor Unite pentru Diplomație Preventivă pentru Asia Centrală (UNRCCA) (din 2017), aceasta are 30 de ani de experiență în conducerea superioară și construirea consensului, consolidarea încrederii și înțelegere reciprocă între statele regionale și naționale, inclusiv prin convocarea unor platforme de dialog între guverne, parlamente, societatea civilă, sectorul privat și parteneri internaționali într-un mediu multicultural.

Potrivit comunicatului, ea este expertă în afaceri de securitate regională și globală, promovând pacea prin justiție, dezvoltarea durabilă și statul de drept, implementând în același timp activități programatice pentru prevenirea și contracararea amenințărilor terorismului și extremismului internațional, crimei organizate și degradării mediului.

Diplomat de carieră, Natalia Gherman a ocupat diverse funcții guvernamentale la nivel înalt, inclusiv ca ministru de Externe în perioada 2013-2016, ocupând în același timp funcțiile de vicepremier și premier interimar în 2015.

Totodată, a fost viceministru de Externe între 2009-2013, în timp ce a fost și negociator șef în numele R. Moldova pentru Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Ea a servit ca ambasador în Austria și Reprezentant permanent la agențiile Națiunilor Unite la Viena și la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și a stabilit prezența diplomatică a R. Moldova în regiunea nordică, fiind primul ambasador rezident în Suedia, Norvegia și Finlanda.

Natalia Gherman este licențiată în Arte la Universitatea de Stat din R. Moldova și a absolvit studiile de masterat în Arte în Studii de Război la King’s College, Universitatea din Londra. Ea vorbește româna, engleză, rusă, franceză și germană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău