Fost premier britanic propune federalizarea Marii Britanii după Brexit

  • 19 Martie 2017 17:13
Fost premier britanic propune federalizarea Marii Britanii după Brexit

Gordon Brown propune federalizarea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, aceasta fiind o a treia alternativă, menită să determine Scoția să renunțe la pretenția de independență, notează The Guardian.

Fostul premier britanic a declarat că Marea Britanie ar trebui să devină un stat federal pentru a elimina riscul divizării acesteia, conferindu-i parlamentului scoțian control asupra pescuitului, agriculturii, bunăstării și sistemului de impozitare după ce statul britanic își va recupera toate puterile suverane care acum îi sunt delegate Uniunii Europene.

Această soluție a mai fost oferită de către Gordon Brown și înainte de organizarea referendumului privind independența Scoției din 2014, însă nu a fost primită cu entuziasmul așteptat.

Brown este de părere că federalismul este singura modalitate prin intermediul căreia s-ar putea termina conflictul dintre guvernul britanic și Scoția privind o eventuală independență a acesteia.

„O a treia opțiune ne-ar putea unifica țara și ar termina acest conflict diviziv și neîncetat care va continua să ne îndepărteze”, a precizat Gordon Brown.

Prim-ministrul scoțian, Nicola Sturgeon a anunțat recent organizarea unui nou refrendum privind independența Scoției, în cadrul unui discurs susținut luni la Bute House, în contextul în care membrii Parlamentului britanic i-au oferit premierului, Theresa May, puterea de a activa articolul 50 al Tratatului de la Lisabona pentru a putea demara în mod oficial procedura de ieșire din Uniunea Europeană. Aceasta a spus că referendumul privind independența va fi organizat între toamna anului 2018 și primăvara anului 2019, înainte de „a fi prea târziu”, dar după ce „termenii privind Brexit vor fi fost cunoscuți”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău