Fost ministru de Externe al României: „Declarația lui Zelenski e bazată pe un fals. Kievul are nevoie de prieteni în regiune”

  • 26 Ianuarie 2020 17:15
Fost ministru de Externe al României: „Declarația lui Zelenski e bazată pe un fals. Kievul are nevoie de prieteni în regiune”

„Este necesară o clarificare în ceea ce privește nuanțele și interpretările istorice date de Kiev”, a afirmat fostul ministru de Externe al României, Cristian Diaconescu, joi, în direct pe B1 TV, după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că „România a ocupat Bucovina de Nord în 1918”.

Poziția președinteului Ucrainei este, în opinia fostului ministru de la București, „bazată pe un fals”, potrivit infoprut.ro.

„Foarte multe comentarii nu sunt de făcut, după părerea mea. Mi se pare o declarație bizară, cel puțin neinspirată, având în vedere contextul istoric. O declarație bazată pe un fals în ceea ce privește interpretarea anumitor momente din trecut, dar, în egală măsură, având în vedere contextul de securitate în care se află astăzi Ucraina”, a declarat Diaconescu.

Acesta a subliniat că statul ucrainean are nevoie de un anumit nivel de încredere și securitate, și nu de polemici în relația cu vecinii săi.

„Cred că, în acest moment, Kievul trebuie să privească cu mult mai multă raționalitate modul în care se raportează la statele vecine, mai ales din perspectiva gravelor probleme de securitate pe care le are. Cred cu toată convingerea că Ucraina are nevoie de prieteni în regiune, mai ales dintre cei care pot, într-o formă sau alta, să influențeze, din perspectivă euroatlantică, securitatea în regiune, dar și a Ucrainei. E un anume tip de prioritizare a acestor atitudini.

Dacă președintele Ucrainei a simțit nevoia să dea o interpretare distorsionată a istoriei în acest moment pentru a sprijini un anume tip de mesaj naționalist, este dreptul suveran al statului să se comporte astfel, dar pe de altă parte cred că interesele de securitate ale Ucrainei și ale statelor vecine presupun abordări ceva mai înțelepte”, a declarat Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României.

CITIȚI ȘI: Declarație scandaloasă a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski: România a ocupat nordul Bucovinei în 1918 (VIDEO)

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău