Fost membru CSM: Concursurile organizate de instituție sunt mimate

  • 28 Iulie 2020 08:04
Fost membru CSM: Concursurile organizate de instituție sunt mimate

Concursurile publice organizate de către Consiliul Superior al Magistraturii sunt mimate, iar sistemul judecătoresc este docil politicului. Declarații în acest sens a făcut Teo Cârnaț, fost membru al CSM, notează IPN.

Ex-funcționarul CSM afirmă că instituția din care a făcut parte lucrează mână în mână cu politicul și, de cele mai multe ori, judecătorii se supun guvernărilor.

„Puterea în stat este unică și e ramificată în puterea judecătorească, puterea legislativă și executivă. Dacă o ramură este slabă cum este puterea judecătorească, aceasta ramură dorește să-și caute umbră la ramura puteri legislative, cum este Parlamentul sau executivă. În Republica Moldova această ramură judecătorească deseori și-a căutat un stăpân”, a declarat Teo Cârnaț în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la postul de televiziune Jurnal TV.

Fosta ministră a justiției Olesea Stamate afirmă că de-a lungul anilor, guvernările au pus presiune asupra sistemului, acesta fiind slăbit în loc să se întărească.

„Corpul judecătoresc din Republica Moldova este așa cum este, reprezintă oglinda societății noastre și în interiorul corpului judecătoresc avem o mână de oameni onești, cinstiți și curajoși, iar toți ceilalți care sunt în majoritate, din păcate, nu înțeleg că rolul judecătorului în acest stat este unul extrem de important. Această separare a puterilor este foarte importantă pentru a asigura un echilibru și un control al funcționării instituțiilor. Nu este doar vina lor, fiindcă de când Republica Moldova există ca stat independent, aproape fiecare guvernare a încercat să pună control asupra acestui sistem. Au exercitat presiuni prin diverse metode asupra judecătorilor, uneori mai moi, uneori mai drastice. Acesta în loc să se întărească, mai mult a slăbit. Oamenii din acest sistem nu au prins la curaj, decât foarte puțini”, a adăugat Olesea Stamate.

Opiniile celor doi foști funcționari care au făcut parte din justiția Republicii Moldova vin în contextul în care timp de două zile, 28-29 iulie, CSM va desfășura concursul de alegere a președintelui Consiliul. Pe lângă președintele CSM, urmează a fi aleși câștigătorii concursurilor pentru funcțiile de președinte și vicepreședinte în cadrul Curții Supreme de Justiție, Curții de Apel Chișinău și Bălți, dar și a altor instanțe din țară.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău