Fost judecător la CC: Declarațiile lui Igor Dodon sunt șantaj și presiuni inadmisibile asupra judecătorilor Curții Constituționale

  • 27 Aprilie 2020 13:10
Fost judecător la CC: Declarațiile lui Igor Dodon sunt șantaj și presiuni inadmisibile asupra judecătorilor Curții Constituționale

Platforma Demnitate și Adevăr a depus o sesizare la Curtea Constituțională împotriva Acordului de împrumut cu Federația Rusia, iar deputații Grupului „Pro Moldova” au depus două plângeri la Procuratura Generală împotriva președintelui Igor Dodon. Între timp, atât opoziția, cât și experții, critică dur declarațiile făcute vineri de șeful statului care avertiza în privința posibilității stopării achitării pensiilor și salariilor, considerându-le drept șantaj și presiuni asupra oponenților politici, dar și a judecătorilor Curții Constituționale.

Deputații Platformei Demnitate și Adevăr au depus o sesizare la Cura Constituțională împotriva Acordului de împrumut din partea Federației Ruse. Liderul formațiunii, Andrei Năstase, a declarat într-un briefing că acordul subminează interesele Republicii Moldova, le promovează pe cele ale Federației Ruse, a fost negociat netransparent și nu corespunde standardelor internaționale.

Săptămâna trecută și grupul Pro-Moldova a atacat Acordul votat de majoritatea parlamentară la Curte, care a decis suspendarea aplicării acestuia până la examinarea sesizării în fond. Astăzi, deputații acestui grup au depus o sesizare în care reclamă încălcarea procedurilor la adoptarea mai multor legi în Parlament, la ședința de joi. Totuși, ei susțin că hotărârea Curții nu va avea efect asupra intrării în vigoare a legilor respective, printre care este și rectificarea la bugetul pe anul curent.

De asemenea, grupul „Pro-Moldova” a anunțat că a depus un demers împotriva lui Igor Dodon, pentru declarațiile acestuia de vineri, în care susținea că opoziția și judecătorii Curții Constituționale vor fi vinovați dacă statul nu va putea achita salarii și pensii.

Fostul judecător la Curtea Constituțională, Nicolae Osmochescu a calificat într-un comentariu pentru Radio Chișinău declarațiile respective ale lui Igor Dodon ca fiind șantaj și presiuni inadmisibile asupra judecătorilor Curții Constituționale.

Opoziția se opune acordului privind luarea unui împrumut de 200 de milioane de euro de la Federația Rusă, atenționând că acesta conține și unele prevederi periculoase inclusiv una care ar putea permite includerea în datoria Republicii Moldova și a restanțelor de plată ale unor agenți economici. În special este vorba de datoria acumulată de regiunea transnistreană la gazul livrat de Rusia care depășește 6,5 miliarde de dolari. Igor Dodon a declarat ulterior că în cazul în care Acordul va fi anulat, nu vor fi bani pentru achitarea pensiilor și salariilor, deși autoritățile anunțaseră că banii sunt prevăzuți pentru reparația drumurilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău