Fost consilier prezidențial: Putin și-ar fi găsit deja un înlocuitor

  • 06 Iulie 2015 14:44
Fost consilier prezidențial: Putin și-ar fi găsit deja un înlocuitor

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și-ar fi pregătit deja un înlocuitor, de teamă să nu aibă soarta lui Viktor Ianukovici, președintele ucrainean destituit în februarie 2014 în urma unei mișcări de contestare de amploare și care și-a găsit apoi refugiu în Rusia, afirmă Andrei Illarionov, fostul consilier economic al lui Putin, în prezent cercetător principal…

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și-ar fi pregătit deja un înlocuitor, de teamă să nu aibă soarta lui Viktor Ianukovici, președintele ucrainean destituit în februarie 2014 în urma unei mișcări de contestare de amploare și care și-a găsit apoi refugiu în Rusia, afirmă Andrei Illarionov, fostul consilier economic al lui Putin, în prezent cercetător principal la Institutul Cato din Washington, într-un interviu acordat la sfârșitul săptămânii trecute publicației ucrainene Obozrevatel, citată de Agerpres.

La ora actuală, potrivit acestuia, principalul candidat la succesiunea lui Putin ar fi Serghei Ivanov, șeful administrației prezidențiale de la Moscova, din ce în ce mai vizibil în ultimul timp. Faptul că liderul rus a început să-și caute de pe acum un înlocuitor nu este un fapt obișnuit, în opinia sa, având în vedere că actualul mandat prezidențial al lui Putin - al treilea la număr - expiră abia în 2018.

În sprijinul tezei sale, Illarionov, devenit între timp unul dintre cei mai virulenți critici ai liderului rus, afirmă că, nu întâmplător, începând din luna martie, mass-media pro-Kremlin îl promovează în mod intens pe șeful administrației prezidențiale de la Moscova. Chiar și pe pagina oficială de Internet a președintelui rus a apărut o secțiune dedicată șefului administrației prezidențiale - un caz nemaiîntâlnit până acum acum, susține acesta. 'O astfel de practică nu există nicăieri, nici în SUA, Germania sau Franța și nici într-o altă țară. Este clar că astfel de fenomene nu sunt întâmplătoare, de fapt, ele nu pot avea loc fără consimțământul lui Putin, fără ca el să fi fost informat', adaugă el, indicând că Serghei Ivanov este prezent aproape la toate activitățile la care participă și președintele rus.

'Având în vedere că mandatul prezidențial al lui Putin expiră abia în 2018, o astfel de decizie relevă că el își pregătește o asigurare pentru circumstanțe neprevăzute. Și face tot posibilul ca tranziția spre succesorul său să aibă loc fără probleme, fără 'un vid de putere'. Putin se teme de situația care a apărut în Ucraina după fuga lui Ianukovici', spune fostul consilier al președintelui rus.

De asemenea, Andrei Illarionov consideră că o 'lovitură de palat' în Rusia este posibilă numai cu acordul personal al lui Putin și este foarte probabil că aceasta se întâmplă deja. În opinia sa, Putin 'închide' tot mai mult toate căile prin care ar putea ieși din impasul în care singur s-a băgat prin anexarea Crimeii, conflictul din estul Ucrainei și criza în relațiile cu Occidentul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău