Fost ambasador SUA la Kiev: Gazprom este un instrument de politică externă al Rusiei

  • 03 Martie 2018 09:48
Fost ambasador SUA la Kiev: Gazprom este un instrument de politică externă al Rusiei

Gazprom este un instrument de politică externă al Rusiei, afirmă John Herbst, expert al Consiliului Atlantic, fost ambasador al SUA în Ucraina. Diplomatul american spune că Vladimir Putin folosește Gazprom ca pe un instrument de presiune asupra țărilor din Europa, transmite INFOTAG.

„Însă situația de pe piața mondială a gazelor naturale se schimbă mult, fiindcă SUA s-au transformat din importator în exportator principal, competitivitatea gazelor lichefiate este în creștere și toate acestea determină Rusia să găsească noi pârghii de presiune, în special "Nord Stream 2", a declarat John Herbst, în cadrul conferinței interparlamentare pe probleme de securitate care s-a desfășurat vineri la Chișinău.

În opinia sa, UE nu este satisfăcută de o astfel de evoluție a evenimentelor, deoarece problemele de pe piață energetică trebuie rezolvate prin tratative, nu prin intermediul „omuleților verzi”.

Amintim că, vineri, 2 martie, Gazprom a anunțat că intenționează să rezilieze contractul cu compania Naftogaz din Ucraina, după ce Curtea de Arbitraj de la Stockholm a decis că partea rusă datorează Kievului peste 4 miliarde 600 de milioane de dolari.

Totodată, potrivit presei de la Moscova, Gazprom nu va sista imediat livrările și tranzitul de gaze prin Ucraina, ci a inițiat doar procedura de reziliere a contractelor, care erau valabile până în 2019.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău