Forumul Orașelor Înfrățite | Zeci de primari din România, Republica Moldova și Ucraina s-au reunit la Iași

  • 23 Septembrie 18:32
Forumul Orașelor Înfrățite | Zeci de primari din România, Republica Moldova și Ucraina s-au reunit la Iași

Aproximativ 50 de primari din România și Republica Moldova, reprezentanți ai orașului înfrățit Cernăuți, din Ucraina, și specialiști în atragerea și implementarea de proiecte și investiții europene, se află, astăzi și mâine (23 - 24 septembrie), la Iași, pentru a lua parte la Forumul Orașelor Înfrățite, transmite AGERPRES.

Potrivit organizatorilor, Forumul își propune susținerea colaborării dintre orașele înfrățite și oferirea unor noi oportunități de parteneriat instituțional între orașele de pe ambele maluri ale Prutului, îndeosebi în atragerea de fonduri europene.

Prezent la eveniment, primarul Iașului, Mihai Chirica, a declarat că „Iașul și-a făcut o datorie de onoare din a apăra și promova valorile Uniunii Europene”.

De ani buni, Iașiul, grație poziției sale strategice, exportă stabilitate și prosperitate. Iașiul a beneficiat enorm de pe urma aderării României la Uniunea Europeană. Ca dovadă în sprijinul acestei afirmații este suficient să comparam nivelul de trai al ieșenilor dinainte de 2007 cu cel de acum, infrastructura din urmă cu 17 ani cu infrastructura de acum, libertatea de acum, libertatea de mișcare de atunci cu libertatea de mișcare de acum. Intrarea în marea familie a statelor europene ne-a făcut mai puternici ca niciodată. Dar Uniunea Europeană nu este întreagă fără vecinii din răsărit ai României, Republica Moldova și Ucraina. Am salutat cu toată bucuria invitarea oficială a celor două țări de a începe negocierile de aderare. Consider că a venit timpul ca frații moldoveni, cât și ucrainenii să ni se alăture cât mai repede în cadrul Uniunii Europene, iar întâlnirea noastră din aceste zile este un nou prilej de a afirma angajamentul comunității ieșene. Vom susține din toate puterile acest demers de aderare, oferind expertiză privind accesarea fondurilor europene și deschidere totală”, a afirmat primarul Mihai Chirica.

Evenimentele din cadrul Forumului Orașelor Înfrățite vizează oportunități de finanțare nerambursabilă, calendarele depunerilor de proiecte, structuri și parteneriate eligibile și exemple de bună practică și implementare de proiecte de dezvoltare urbană și rurală, sociale, de infrastructură școlară, medicală și salubritate.

„Este o mare onoare să mă aflu aici la Iași, în cadrul acestui eveniment foarte important pentru Republica Moldova. Chișinăul este un oraș cu o istorie foarte bogată. Doar aici, în România, avem patru orașe cu care suntem înfrățiți, și avem 18 acorduri de colaborare active în diferite proiecte. La 24 ianuarie 2008, atunci când a fost semnat acordul de înfrățire cu Iașiul, a fost doar o întărire a relațiilor existente, și a celorlalte proiecte care au continuat, și schimburi de experiențe, dar și schimburi culturale pe care le avem în fiecare an. Aceste legături nu sunt doar simbolice, ci pe proiecte concrete, mai ales în ultimii ani când orașele partenere și orașele înfrățite din România ne-au ajutat foarte mult. Am implementat împreună, și implementăm, foarte multe proiecte. (...) Astăzi suntem încurajați și de fondurile europene, și de proiectele transfrontaliere pe care le accesăm împreună, fie că vorbim de proiecte diverse de reabilitarea spațiilor sau de sănătate, educație, schimb cultural. Fiecare pas care îl facem împreună cu orașele din România ne apropie tot mai mult de acele standarde europene la care aspirăm”, a afirmat viceprimarul Chișinăului, Olga Ursu, în discursul suținut în cadrul evenimentului.

La rândul său, Yury Lesyuk, viceprimar al orașului Cernăuți și deputat al Consiliului Regional Cernăuți, din Ucraina, a mulțumit autorităților ieșene pentru ajutorul susținut oferit în ultimii ani.

Suntem profund recunoscători României, partenerul nostru strategic, care este alături de noi și stă alături de noi în acest proces de integrare în structurile de euro-atlantice și europene. Suportul dumneavoastră este prețios nu numai pentru sprijinul acordat în domeniul militar, dar și pentru pregătirea instituțiilor ucrainene pentru colaborarea cu instituțiile europene. Împreună pregătim intrarea Ucrainei în familia Națiunilor Europene, pentru a avea pace, prosperitate și securitate. De asemenea, ne-ați fost aproape mai ales atunci când Rusia a intervenit brutal pe teritoriul Ucrainei, iar acest ajutor este neprețuit. Donațiile și celelalte tipuri de ajutor au fost esențiale pentru municipalitatea noastră”, a afirmat Yury Lesyuk, în discursul său.

Evenimentul de astăzi, 23 septembrie, s-a desfășurat la Palatul Culturii, iar în cursul zilei de mâine lucrările vor avea loc la sediul Primăriei Municipiului Iași și vor viza oportunități de finanțare nerambursabilă, calendarele depunerilor de proiecte, structuri și parteneriate eligibile și exemple de bună practică și implementare de proiecte de dezvoltare urbană și rurală, de infrastructură școlară, medicală, salubritate și programe sociale.

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Iași și Congresul Autorităților Locale din Republica Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:1,54 m/s
Tue
21
Wed
20
Thu
19
Fri
22
Sat
23
Arhivă Radio Chișinău