Forumul Mass-Media | OFICIALI: Situația în domeniul libertății presei s-a agravat în ultimii ani, iar, tot mai des, unele categorii de instituții mass-media promovează manipulări și dezinformări

  • 24 Noiembrie 2020 13:15
Forumul Mass-Media | OFICIALI: Situația în domeniul libertății presei s-a agravat în ultimii ani, iar, tot mai des, unele categorii de instituții mass-media promovează manipulări și dezinformări

Situația în domeniul libertății presei s-a agravat în ultimii ani, iar, tot mai des, unele categorii de instituții mass-media promovează manipulări și dezinformări, lucru care a fost și mai vizibil în ultima campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, au remarcat oficiali, dar și diplomați acreditați la Chișinău, la Forumul anual al Mass-media, inaugurat astăzi. Republica Moldova are nevoie de presă liberă, de un cadru legislativ modern și de instituții corecte, afirmă diplomații, în timp ce reprezentanții Guvernului consideră necesare noi planuri și strategii.

Republica Moldova are nevoie de presă liberă, de un cadru legislativ modern și de instituții corecte, afirmă diplomații, în timp ce reprezentanții Guvernului consideră necesare noi planuri și strategii.

Ediția din acest an a Forumului mass-media întrunește peste 140 de participanți, dintre care majoritatea on-line, în contextul pandemiei de COVID-19.

Republica Moldova are nevoie de instrumente și mecanisme eficiente pentru a lupta cu manipularea și dezinformarea, dar și finanțarea netransparentă a presei, a declarat președintele ales Maia Sandu, la deschiderea Forumului.

„Să eliminăm toate posibilitățile prin care dezinformarea înflorește în Republica Moldova. Inclusiv prin sancțiuni foarte dure pe finanțarea netransparentă, ilegală, din bani obscuri a unor instituții media. Aici, bineînțeles, este treaba justiției și vom insista ca justiția să-și facă treaba.”, a declarat Maia Sandu.

Totodată, Maia Sandu a criticat activitatea Consiliului Audiovizualului (CA), menționând că acest lucru este remarcat și de organizațiile internaționale, inclusiv în contextul alegerilor prezidențiale recente.

Mai mulți ambasadori acreditați la Chișinău au vorbit despre riscurile pe care le provoacă dezinformarea și manipularea în special în condițiile crizei pandemice. Șeful Delegației Uniunii Europene, Peter Michalko a menționat că libertatea presei a degradat în ultimii ani, după cum arată rapoartele internaționale, iar cadrul legislativ, chiar dacă a fost îmbunătățit, nu este aplicat.

„Cadrul legal a fost îmbunătățit în unele domenii, dar vedem că nu se aplică în conformitate cu spiritul legii. vedem, de asemenea, doar pași foarte mici în anchetele privind piața publicității și pasivitatea în implementarea angajamentelor asumate chiar recent, cum ar fi evaluarea externă a activității Consiliului Audiovizualului.”, a declarat șeful Delegației Uniunii Europene.

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi susține că în prezent sunt pregătire reforme legislative astfel încât anume acest Minister să se ocupe de domeniul mass-media. În opinia sa, este nevoie de un plan de țară pentru dezvoltarea acestui sector.

„Idea este de a crea o strategie națională și un plan de acțiuni previzibil în care să descriem pașii pentru consolidarea sectorului mass-media, pentru a bloca acele atacuri care apar din partea, inclusiv a politicienilor, ele trebuie să fie prevăzute într-un plan de țară care să fie pregătit în colaborare cu partenerii de dezvoltare, cu societatea civilă, cu politicienii, astfel încât el să fie acceptat de toți”, a declarat Fadei Nagacevschi.

În cadrul evenimentului de două zile sunt organizate mai multe paneluri de discuții și dezbateri cu reprezentanți ai autorităților, jurnaliști și experți locali și internaționali în domenii precum libertatea presei, noile evoluții în domeniul mass-media, implementarea strategiilor actuale de dezvoltare a sectorului și altele.

Forumul mass-media are loc al șaselea an consecutiv. Evenimentul lansat în 2015 este organizat de instituții neguvernamentale din domeniul mass-media cu suportul  mai multor organizații internaționale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău