Forumul Economic Mondial de la Davos începe luni în format online

  • 25 Ianuarie 2021 10:32
Forumul Economic Mondial de la Davos începe luni în format online

Forumul Economic Mondial de la Davos, care în acest an se va desfășura în format online, începe luni cu discursul președintelui chinez Xi Jinping, a cărui țară pare să fi depășit pandemia de coronavirus, pe plan economic cel puțin, transmite France Presse.

Ulterior, președintele Băncii Centrale Europene  Christine Lagarde, va discuta alături de ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, omologul său german, Peter Altmaier, și directorul general de la Goldman Sachs despre modul în care poate fi relansată creșterea economică.

Aceasta, alături de gestionarea unei pandemii care continuă să provoace decese peste tot în lume, este chestiunea crucială pentru care oficialii, șefii de companii și oamenii de știință participă săptămâna aceasta la mese rotunde online la forumul de la Davos.

Cu prilejul ediției din 2020 a forumului, apariția în China a unei misterioase pneumonii, care nu fusese încă declarată o pandemie, nu genera decât o vagă incertitudine.

Elita economică reunită în stațiunea de ski Davos era mai interesată de replicile dintre Donald Trump și Greta Thunberg decât de carantina impusă la Wuhan.

Un an mai târziu, miliardarul republican a plecat de la Casa Albă însă continentul asiatic revine pe scenă pentru cea de a 51-a ediție a forumului de la Davos, care va avea drept temă: "Un an crucial pentru reclădirea încrederii".

Europa va fi reprezentată de președintele Franței, Emmanuel Macron, cancelarul german, Angela Merkel, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Noua administrație Biden a decis să îl trimită pe medicul Anthony Fauci, consilierul președintelui american cu privire la pandemie.

De asemenea, John Kerry va fi cu siguranță bine primit după ce noul președinte american a decis că SUA trebuie să revină în acordul de la Paris.

Asia va fi reprezentată de președinții chinez și sud-coreean precum și de premierii Indiei și Japoniei.

Organizatorii Forumului economic mondial au decis să pună un accent deosebit pe Asia după un studiu recent al companiei de asigurări Euler Hermes care arată că, urmare a pandemiei, Produsul Intern Brut al Chinei îl va egala pe cel al SUA în 2030, adică cu doi ani mai devreme decât se estima înaintea crizei.

China este singura mare economie a lumii care în 2020 a înregistrat o creștere economică, grație unui avans de 2,3%, iar excedentul său comercial pe relația cu SUA a crescut cu 7% în 2020, o dovadă a eșecului războiului comercial declanșat de Donald Trump.

Un alt subiect important dezbătut săptămâna aceasta la Davos va fi creșterea inegalităților și riscul ca aceasta să afecteze coeziunea societăților, chiar dacă pentru critici numele Davos simbolizează puterea banului și eșecul ultra-liberalismului.

Forumul Economic Mondial reunește în fiecare an în stațiunea de ski Davos elita politică și economică a lumii, notează Agerpres.

Sursa: RRA

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău