Forumul cercetătorilor din cadrul sistemului național de biblioteci, la BNRM

  • 07 Noiembrie 2019 13:10
Forumul cercetătorilor din cadrul sistemului național de biblioteci, la BNRM

Biblioteca Națională desfășoară săptămâna curentă Zilele Științei, iar unul dintre evenimente este forumul cercetătorilor din cadrul sistemului național de biblioteci. Evenimentul întrunește reprezentanți ai centrelor biblioteconomice naționale, departamentale și teritoriale, instituțiilor educaționale și de cercetare, organelor de dirijare administrativă locală și centrală, transmite IPN.

În deschiderea forumului, Elena Pintilei, director general al Bibliotecii Naționale, a declarat că acest eveniment este organizat pentru al patrulea an consecutiv, care vine cu tematici interesante atât pentru domeniul de profil, cât și pentru utilizatorii bibliotecii. „Forumul de astăzi este a suitei de evenimente organizate de Biblioteca Națională împreună cu întreg sistemul național de biblioteci, iar acesta este consacrat Zilelor Științei în Republica Moldova. Este un evenimente la care participă atât cercetători, cât și studenți, intelectuali și alte persoane interesate de dezvoltarea științei”, a notat Elena Pintilei.

Victoria Vasilica, șefa Secției de studii și cercetări la Biblioteca Națională, a spus că scopul acestui forum este de a implementa cultura cercetării în biblioteci prin valorizarea raporturilor cercetare-bibliotecă-bibliotecar în contextul cadrului legal strategic și de reglementare a activității bibliotecilor. „Actualmente are loc migrarea utilizatorului din spațiul fizic în spațiul virtual. Acolo utilizatorul nu prea găsește conținuturi de calitate, adecvate necesităților. Și noi, bibliotecarii, suntem cei care am putea să examinăm, să sistematizăm și să indexăm informația din spațiul digital pentru a oferi utilizatorului nostru informație de calitate”, explică Victoria Vasilica.
 
Nelly Țurcan, doctor habilitat, profesor la Universitatea de Stat din Moldova, a menționat că biblioteca a fost în toate timpurile un element cheie în procesul de cercetare și în procesul de comunicare științifică. Și aceasta pentru că biblioteca oferă suport informațional cercetătorilor și intermediază accesul la rezultatele cercetărilor materializate în publicații pentru întreaga comunitate academică, dar și pentru întreaga societate interesată. „De ce este nevoie ca bibliotecarul să fie și cercetător? Unii o fac din pasiune, pentru că vor să facă cercetare, dar în primul rând, cercetarea este necesară bibliotecii. Dacă biblioteca vrea să fie competitivă pe piața informațională, trebuie să cunoască necesitățile societății, să presteze servicii necesare societății”, a mai spus Nelly Țurcan.

La eveniment participă și invitați din Ucraina. Natalia Dîba, șefă de direcție din cadrul Bibliotecii Naționale din Odesa, spune că biblioteca și știința întotdeauna au fost strâns legate. Anul trecut, la Biblioteca Națională din Odesa a fost deschisă o sală destinată cercetătorilor și această se bucură de popularitate.

În cadrul Zilelor Științei, 4-10 noiembrie, Biblioteca Națională organizează activități centrate pe promovarea științei deschise și a culturii științifice deschise, a științei participative în comunitate, încurajarea educației STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) a utilizatorilor-cercetători, precum și promovarea importanței și impactului fenomenelor științifice etc.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău