FORUM | Liliana Nicolăescu-Onofrei: Libertatea de exprimare în mass-media are nevoie de îmbunătățire pe timp de pace, cu atât mai mult pe timp de război, pentru țările din Parteneriatul Estic

  • 06 Decembrie 2023 14:39
FORUM | Liliana Nicolăescu-Onofrei: Libertatea de exprimare în mass-media are nevoie de îmbunătățire pe timp de pace, cu atât mai mult pe timp de război, pentru țările din Parteneriatul Estic

Libertatea de exprimare, în contextul agresiunii rusești în Ucraina, tendințele și evoluțiile în domeniu sunt subiectele de discuție pentru astăzi de autorități naționale și actori media din cinci țări ale Parteneriatului Estic, în cadrul Forumului regional al Consiliului Europei, care se desfășoară timp de două zile la Chișinău, transmite Radio Chișinău.

Circa 40 de reprezentanți din Armenia, Azerbaijan, Georgia, Rep. Moldova și Ucraina s-au întrunit în cadrul unui forum media privind libertatea de exprimare în vreme de război. În cadrul evenimentului sunt puse în discuție teme precum reglementarea media, combaterea amenințărilor, protecția jurnaliștilor și a actorilor media.

Președinta Comisiei Parlamentare pentru Mass-media, Liliana Nicolăescu-Onofrei, a subliniat că Rep. Moldova este interesată și dedicată întegrării standardelor Consiliului Europei în domeniul media, și a reglementărilor  europene. Totodată, ea a evidențiat că la capitolul libertatea de exprimare, în țările Parteneriatului Estic sunt necesare îmbunătățiri chiar și în condiții de pace:

„Libertatea de exprimare în mass-media are nevoie de îmbunătățire pe timp de pace, cu atât mai mult pe timp de război, pentru țările din Parteneriatul Estic.  Decât să ne temem de etica tăcerii, mai bine să ne consolidăm pe etica solidarității”, a spus Liliana Nicolăescu-Onofrei.

Deși, presa din Rep. Moldova poate să se exprime în mod liber, jurnaliștilor le lipsește pregătirea și echipamentul necesar pentru a mediatiza evenimente despre război, constată șeful Consiliului European la Chișinău, Falk Lange.

„Printre concluziile-cheie sunt faptul că impunerea stării de urgență, ca urmare a agresiunii ruse în Ucraina, și masurile luate în comun de autoritățile statului au înăsprit controlul asupra dezinformării și discursului de ură și au slăbit portalurile media care difuzează conținut propagandistic. Cu toate acestea suntem martori când libertatea presei este umbrită de conflictele regionale, cu vulnerabilități substanțiale apărute  care trebuie adresate”, a declarat Falk Lange.

Libertatea Presei în Rep. Moldova a crescut, în acest an, cu 12 poziții. Astfel, Rep. Moldova s-a clasat pe locul 28 în Indicele mondial al Libertății Presei pentru 2023 din 180 de poziții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău