Forum la Chișinău | R.Moldova încearcă să-i convingă pe oamenii de afaceri din SUA să intre pe piața autohtonă

  • 11 Aprilie 2019 13:22
Forum la Chișinău | R.Moldova încearcă să-i convingă pe oamenii de afaceri din SUA să intre pe piața autohtonă

Mai mulți oameni de afaceri din Statele Unite ale Americii se află săptămâna aceasta la Chișinău pentru a stabili potențiale parteneriate cu companii din R. Moldova. Întrevederile au loc în cadrul Forumului Republica Moldova – Statele Unite ale Americii, care se desfășoară în aceste zile la Chișinău.

Republica Moldova încearcă să-i convingă pe oamenii de afaceri din SUA să intre pe piața autohtonă, vorbindu-le despre oportunități fiscale bune pe care le oferă țara noastră.

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Vitalie Iurcu, „circa 70% dintre exporturile R. Moldova se îndreaptă spre Uniunea Europeană, 15% spre țările CSI. SUA sunt acum cel mai mic partener comercial al R. Moldova, doar 1% se îndreaptă peste ocean, însă există un mare potențial și mari oportunități să introducem companiile americane în R. Moldova. Moldova oferă unele dintre cele mai bune oportunități fiscale pentru cei care vor să facă afaceri aici. Impozitul pe profit este de 12%, cea mai joasă din regiune, la fel și taxa pentru valoarea adăugată, care este de 20%. În clasamentul Doing Business, R. Moldova ocupă locul 47 din 190 de țări. Aici poți înregistra o companie doar în 24 de ore, cu proceduri foarte simple”.

Ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, Dereck Hogan, a menționat că misiunea diplomatică îi va ajuta pe agenții economici americani să identifice oportunități de business în R. Moldova, dar și să înțeleagă situația politică de aici.

„R. Moldova a trecut peste alegeri parlamentare importante și acum este în proces de formare a guvernării. După discuțiile pe care le-am avut cu liderii partidelor care pot forma următorul Guvern, pot să vă spun că toate aceste partide sunt determinate să consolideze mediul de afaceri adoptând și implementând politici care vor fi mai prietenoase investitorilor. Cât despre stabilitatea politică de aici, eu cred, că aceasta ar putea să fie menținută”, a declarat Dereck Hogan.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a declarat în timpul forumului că au fost făcute o serie de reforme în domeniul businessului în R. Moldova.

”Unul dintre lucrurile importante este că R. Moldova face reforme importante care vizează companiile, businessul și antreprenorii. Noi deja vedem unele rezultate și credem că există un potențial de continuare a acestor reforme”, a subliniat Chiril Gaburici.

Forumul moldo-american se desfășoară la Chișinău în perioada 11-12 aprilie. Companiile din Statele Unite au ca obiective în cadrul forumului stabilirea de potențiale parteneriate cu întreprinderi din Moldova pe domenii precum: infrastructură, agro-business, energetică sau tehnologia informației și a comunicaților.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău