Forum economic moldo-rus | Embargourile impuse de Rusia au plasat-o pe locul patru ca destinație a exporturilor moldovenești

  • 21 Septembrie 2018 14:00
Forum economic moldo-rus | Embargourile impuse de Rusia au plasat-o pe locul patru ca destinație a exporturilor moldovenești

Un forum economic moldo-rus se desfășoară la Chișinău, iar potrivit organizatorilor participă peste 500 de reprezentanți ai mediului de afaceri din cele două state. Relațiile comerciale cu Rusia au scăzut în ultimii ani, iar această țară a ajuns pe locul patru ca destinație a exporturilor moldovenești, fiind depășită de trei state membre ale Uniunii Europene.

Forumul economic este organizat de mai multe companii și instituții din Federația Rusă. Potrivit organizatorilor, la acesta participă aproximativ 200 de oameni de afaceri din Rusia și peste 350 din Republica Moldova. Reuniunea își pune drept scop să devină o platformă de discuții privind dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Federația Rusă, care au scăzut semnificativ în ultimii ani.

Astfel, Rusia din principala destinație a exporturilor moldovenești, care deținea o pondere de aproape 60% până la sfârșitul anilor 90 a ajuns pe locul patru, după România, Germania și Italia. Exporturile în Federația Rusă au scăzut de aproape 3 ori în ultimii ani, de la peste 650 de milioane de dolari în 2012 la 250 de milioane anul trecut, când au deținut o pondere de 10 la sută din total. Exporturile spre Rusia continuă trendul de scădere și în acest an, potrivit datelor statistice oferite pentru primele șapte luni. Principalele mărfuri exportate în Rusia sunt fructele, mai ales merele. Rusia rămâne însă principalul importator în Republica Moldova, dar peste jumătate din produse sunt cele energetice, în special gazul natural.

Expertul Veaceslav Ioniță, care menționează necesitatea ca Republica Moldova să diversifice destinația exporturilor sale, dar să încerce să se mențină și pe piața rusă, menționează faptul că România, o țară mult mai mică, ar putea depăși chiar maximul istoric de importuri din Republica Moldova.

„Exporturile în Federația Rusă au atins maximul lor în 2012- 650 de milioane de dolari. Până atunci, în nicio țară nu am exportat atâta. Anul acesta România va bate acest record și cred că vom avea exporturi în această țară de aproximativ 750 de milioane de dolari”.

În același timp, analistul economic Viorel Gârbu amintește că Rusia a impus de-a lungul anilor mai multe embargouri asupra produselor moldovenești, care au avut substrat politic.

„Paiața rusă este specifică. Este caracterizată prin implicarea excesivă a factorului politic. Noi am avut foarte multe experiențe negative în acest sens, începând cu anul 2005, când urmare respingerii Memorandumului Kozak, Federația Rusă a impus embargouri”.

Totuși, expertul consideră că politicienii de la Chișinău trebuie să găsească soluții pentru a menține piața rusă pentru mărfurile moldovenești.

În primele șapte luni ale acestui an, volumul relațiilor comerciale dintre Republica Moldova și Rusia a fost de aproximativ jumătate de miliard de dolari, de aproape două ori mai puțin decât volumul relațiilor comerciale cu România.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău