FORUM 2016 | Mass-media din Republica Moldova (FOTO)

  • 02 Decembrie 2016 12:14
FORUM 2016 | Mass-media din Republica Moldova (FOTO)

Campania prezidențială a scos la iveală cele mai urâte practici de manipulare în mass-media. Totodată, a arătat că a revenit fenomenul autocenzurii la jurnaliști. Opiniile au fost exprimate la cea de-a doua ediție a Forumului mass-media de la Chișinău.

Starea de lucruri în jurnalism s-a înrăutățit în timpul campaniei prezidențiale, a atenționat directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, în cadrul Forumului mass-media. Totodată, el a semnalat că presa reflectă starea societății din Republica Moldova, adică profund divizată.

„Campania electorală a fost ca o hârtie de turnesol, de fapt. A scos la iveală cele mai urâte practici de manipulare în mass-media în interese politice și electorale. Potrivit BOP, încrederea în mass-media este de 40 la sută, dar este în scădere. Sondajul arată că cei care consumă presă în Republica Moldova au mai multă încredere în media din Federația Rusă”, a constatat Petru Macovei.

Și ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, a observat că presa din Republica Moldova a reflectat campania folosind stereotipuri gender, discursuri bazate pe ură, dezinformare. Lucruri care nu sunt permise de lege în alte țări.

„Modul în care au fost prezentate informațiile în presă în campania electorală vorbește despre calitatea politicii editoriale a instituției, despre cine sunt proprietarii instituțiilor mass-media”, a declarat Pirkka Tapiola.

Experții și jurnaliștii care au participat la Forum au semnalat că provocările la care sunt expuși ziariștii din Republica Moldova sunt tot mai accentuate, în ultimii doi ani. Printre problemele mass-media se numără dependența cvasitotală a principalelor canale de informare de politicieni și barierele în accesarea informațiilor de interes public.

La Forumul mass-media au fost invitați și premierul Pavel Filip, președintele Parlamentului, Andrian Candu, aceștia însă nu au venit. La Forum a participat președintele Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Vladimir Hotineanu. Acesta le-a reproșat jurnaliștilor că au organizat Forumul în aceste zile, menționând că de obicei, joi și vineri, au loc ședințele Parlamentului.  Vladimir Hotineanu a recunoscut că sunt probleme în presa autohtonă, inclusiv cea a monopolului, menționând că responsabilitatea trebuie să fie reciprocă: atât a presei, cât și a politicienilor.

Prima ediție a Forumului Mass-Media a avut loc în 2015.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău