Forțele ucrainene: Rusia își regrupează trupele pentru a ataca estul țării. Cum văd Statele Unite strategia viitoare a Rusiei

  • 05 Aprilie 2022 12:46
Forțele ucrainene: Rusia își regrupează trupele pentru a ataca estul țării. Cum văd Statele Unite strategia viitoare a Rusiei

Trupele ruse se regrupează pe teritoriul Rusiei și se pregătesc pentru o operațiune ofensivă în estul Ucrainei, unde vor încerca să controleze în totalitate regiunile Donețk și Lugansk, potrivit ultimului buletin de război al Statului Major al armatei ucrainene, publicat marți, în a 41-a zi a invaziei. Statele Unite văd această nouă fază ca pe un semn al unui conflict de lungă durată, scrie DIGI24.ro.

 „Dușmanul își regrupează trupele și își concentrează eforturile pentru pregătirea unei operațiuni ofensive în estul țării noastre. Obiectivul este de a stabili controlul total asupra teritoriului din regiunile Donețk și Lugansk”, explică Statul Major ucrainean, care adaugă că s-a încheiat replierea trupelor ruse și că acestea se îndreaptă către orașul rus Valuiki, în regiunea Belgorod.

Statul Major ucrainean a mai anunțat că se înregistrează „mișcări de armament și echipament militar pe teritoriul Republicii Belarus” și că, „în mare parte”, avioanele și elicopterele ruse au fost transferate dinspre aerodromurile din Belarus către Rusia, potrivit raportului publicat de EFE și preluat de Agerpres.

Liderii militari ucraineni afirmă că Rusia încearcă să reia operațiunile ofensive în Sloviansk, unde Moscova „a avut un succes parțial”.

Sloviansk se află tot în regiunea Donețk, mai aproape de regiunea Harkov, unde în orașul cu același nume „continuă bombardamentele artileriei (ruse) asupra cartierelor rezidențiale și a infrastructurii municipale”.

„În zonele Donețk și Lugansk, ocupații își concentrează eforturile pentru a prelua controlul asupra districtelor Popasna și Rubijne, pentru a stabili controlul total asupra Mariupolului și a pregăti operațiuni ofensive în apropiere de localitatea Zolota Niva”, a transmis Statul Major ucrainean.

Ucraina mai denunță și faptul că „trupele ruse au realizat atacuri în orașul Nikolaev (Mikolaiv, în sud, în apropiere de țărmul Mării Negre) cu bombe cu dispersie”, interzise de Convenția de la Geneva, și că „centre civile și medicale, inclusiv un spital de pediatrie, au fost atacate de dușman”.

„Există morți și răniți, inclusiv în rândul copiilor”, a anunțat sursa citată.

Institutului pentru Studiul Războiului: Care este strategia Rusiei 

Eforturile forțelor ruse pentru a captura orașul Sloviansk vor constitui probabil următoarea bătălie fundamentală a războiului din Ucraina, potrivit ultimei analize a Institutului pentru Studiul Războiului, din SUA, în opinia căruia o ofensivă frontală rusă împotriva Donețk și Lugansk este foarte puțin probabil să aibă succes.

„Este posibil ca forțele ruse să aibă intenția să izoleze forțele ucrainene în estul Ucrainei, iar pentru a o face ar trebui să cucerească cel puțin Slovianskul. Dacă forțele ruse cuceresc Slovianskul, vor avea opțiunea de a avansa direct către est, pentru a face joncțiunea cu forțele ruse care luptă în Rubijne, ceea ce le-ar permite cel puțin să avanseze limitat”, apreciază institutul american.

Însă dacă forțele ruse nu cuceresc acest oraș, institutul american subliniază că „este puțin probabil ca atacurile frontale ruse în Donbas să reușească să străpungă apărarea ucraineană, iar campania Rusiei pentru capturarea în totalitate a Lugansk și Donețk cel mai probabil va eșua”.

Potrivit institutului, forțele ruse care avansează în direcția Harkov creează condițiile pentru reluarea operațiunilor ofensive în Sloviansk, pentru a face joncțiunea cu celelalte trupe ruse din Donbas și a încercui apărătorii ucraineni. Pentru a obține acest rezultat, în ultimele trei zile forțele ruse s-au ocupat cu aprovizionarea, întărirea unităților decimate, repararea podului avariat de la Izium și realizarea de misiuni de recunoaștere către sud-est, conform institutului.

Citiți continuarea pe DIGI24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău