Forțele Ucrainei au eliberat două așezări din Herson. Crimeea ar putea fi recâștigată mai curând decât se credea

  • 03 Octombrie 2022 08:11
Forțele Ucrainei au eliberat două așezări din Herson. Crimeea ar putea fi recâștigată mai curând decât se credea

Președintele Volodimir Zelenski a spus că forțele Ucrainei au eliberat două mici așezări – Arhanhelske și Miroliubivka din regiunea Herson, transmite Reuters.

Zelenski a menționat duminică cele două așezări când le mulțumea în timpul mesajului său nocturn anumitor forțe ucrainene pentru că s-au afirmat pe linia frontului, scrie Digi24.

Reuters nu a putut verifica informațiile la momentul publicării lor. Anterior în mesajul său, Zelenski a spus, fără a oferi alte detalii, că succesul forțelor ucrainene nu este limitat la Liman în regiunea Donețk.

.Ucraina începe să creadă că poate recuceri Crimeea, potrivit principalului reprezentant al președintelui Volodimir Zelenski în regiune, transmite The Guardian.

În vreme ce nu există indicii că Ucraina se apropie de poziția de a recâștiga regiunea anexată de ruși în 2014, Tamila Tașeva și echipa ei au discutat despre logistica a ce s-ar întâmpla dacă Kievul ar recăpăta controlul.

„Acesta este momentul X. Acum totul se întâmplă într-un mod care pare inevitabil”, spune Tașeva. „S-ar putea să nu se întâmple mâine, însă cred că va fi mult mai rapid decât am crezut în urmă cu un an”.

Biroul din Crimeea a fost deschis de Zelenski anul trecut ca parte a unei strategii cunoscute drept Platforma Crimeea, care este menită să prevadă un eventual control asupra teritoriului. Oficialii ucraineni spun că luarea în vizor a Crimeei este cheie pentru oprirea mașinii de război a Rusiei în alte părți ale Ucrainei ocupate, iar Kievul pare să fi făcut asta de câteva ori în ultimele luni, cel mai notabil la începutul lunii august, când câteva explozii au zguduit baza aeriană Saki.

„Crimeea este o bază cheie pentru rezervelor lor militare. Este locul unde au bazele pentru muniție, echipament și soldați, așa că desigur distrugerea acestor baze este o parte importantă din deblocarea teritoriului nostru”, a spus Mihailor Podoliak, consilier de rang înalt al lui Zelenski.

El a spus că atitudinea partenerilor vestici ai Kievului, în special SUA, s-a schimbat în vară.

„Până la mijlocul verii partenerii noștri chiar aveau dubii că Crimeea ar putea fi o țintă legitimă. Acum acceptă că având în vedere intensitatea acestui război este absolut o țintă legitimă”, spune Podoliak.

În prezent, Kievul nu are destule rachete Himars să folosească în Crimeea, spune Podoliak, iar sistemele nu pot ajunge în mare parte a peninsulei din pozițiile ucrainene cu raza disponibilă în niciun caz.

„Așa că acum lucrăm în principiu prin grupuri diversioniste și folosim partizanii locali, starea de spirit a lor s-a îmbunătățit semnificativ în ultimele câteva luni”, a spus el. Până în prezent,

SUA au refuzat să trimită sisteme lansatoare de rachete tactice (sol-sol) ATACMS care au o rază și mai mare decât Himars, însă dacă o va face, Crimeea probabil va fi una dintre primele ținte. „Cred că în curând vom vedea ucrainenii care duc lansatoarea de rachete cu rază lungă pe poziții pentru a începe să lovească ținte în Crimeea, iar asta va provoca cu adevărat o problemă pentru ruși, ar putea face Crimeea nesustenabile pentru ei”, a spus Ben Hodges, fostul comandant al Armatei SUA în Europa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău