Forțele Terestre Române au început recepția primului sistem de drone Bayraktar

  • 13 Iunie 21:00
Forțele Terestre Române au început recepția primului sistem de drone Bayraktar

Forțele Terestre Române au început, în cursul acestei săptămâni, procedurile de recepție calitativă și cantitativă a echipamentelor primului sistem de aeronave fără pilot Bayraktar TB2, informează Ministerul Apărării Naționale (MApN), transmite Agerpres.

La încheierea acestei etape, estimată pentru finalul lunii în curs sau începutul lunii viitoare, vor putea fi executate primele zboruri de instrucție operate de piloți români cu aeronavele Bayraktar TB2 – care vor avea însemnele de apartenență ale Armatei României, cocarda tricoloră pe aripi și înmatriculate ca aeronave de stat românești, ceea ce va marca intrarea oficială în înzestrare a acestui tip de capabilitate.

MApN precizează că achiziția sistemelor de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 „contribuie la realizarea obiectivelor Programului de transformare a Armatei României până în anul 2040 și are în vedere implementarea Țintelor de Capabilități ale țării noastre în cadrul procesului NATO de planificare a Apărării”.

Intrarea în dotare a acestor sisteme contribuie la realizarea unor structuri de forțe flexibile, cu un spectru larg de capabilități specifice secolului XXI, cu mijloace care să îi asigure supraviețuirea în câmpul tactic, o cunoaștere situațională extinsă și o putere de foc mărită.

Configurația-standard a unui sistem de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2 cuprinde șase aeronave fără pilot la bord și echipamentele aferente de comandă și control. Misiunile și tragerile reale aer-sol au demonstrat capabilitățile de lovire, cercetare-supraveghere și posibilitățile multiple ale sistemului Bayraktar TB2.

Aeronave fără pilot de acest tip și-au dovedit eficacitatea în misiuni de luptă, principalele avantaje fiind anduranța foarte mare în zbor – până la 24 de ore, în funcție de încărcare, și posibilitatea de supraveghere a unei zone extinse, datorită echipamentelor cu care sunt dotate. Totodată, prin misiunile și tragerile reale aer-sol executate, au fost demonstrate capabilitățile de lovire.

La începutul lunii august 2022, Ministerul Apărării Naționale a solicitat aprobarea Parlamentului pentru achiziția, în vederea dotării Forțelor Terestre Române, a trei sisteme de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2, a câte șase aeronave fiecare, în valoare totală de aproximativ 321 milioane de dolari, inclusiv pachetul suport (cu muniția aferentă, suportul logistic inițial și echipamente specifice de instruire și antrenament).

În luna aprilie 2023 a fost semnat contractul de achiziție, cu termene de livrare în lunile iunie 2024, septembrie 2024, respectiv ianuarie 2025.

Conform Planului de dezvoltare a acestei capabilități, în perioada februarie-iunie a acestui an a avut loc pregătirea primei serii a personalului aeronautic în Turcia, concomitent cu derularea, la producător, a activităților de acceptanță, testare și recepție a echipamentului tehnic.

Mediul de securitate regional și global complex de astăzi, evoluția situației geostrategice din regiunea Mării Negre în conjunctura războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina și eforturile NATO pentru întărirea posturii aliate de pe Flancul estic impun întărirea capacității de luptă a structurilor din Ministerul Apărării Naționale.

În acest context, punctează ministerul român, Armata va continua să achiziționeze echipamente și tehnică militară modernă, de ultimă generație, înalt tehnologizată, care să asigure capabilitățile necesare îndeplinirii misiunilor și angajamentelor asumate față de NATO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
29,4
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:2,06 m/s
Sun
24
Mon
24
Tue
27
Wed
26
Thu
28
Arhivă Radio Chișinău