Forțele ruse își continuă ofensiva în regiunea Donețk, dar înaintează cu greu, potrivit Kievului

  • 06 Iulie 2022 18:41
Forțele ruse își continuă ofensiva în regiunea Donețk, dar înaintează cu greu, potrivit Kievului

În ultimele ore, armata rusă și-a continuat ofensiva în regiunea Donețk, în estul Ucrainei, după ce a cucerit regiunea vecină Lugansk, chiar dacă - potrivit Kievului - în unele locuri suferă pierderi și este forțată să se retragă, relatează miercuri EFE, potrivit Agerpres.

Cele mai crâncene lupte se dau în direcția Sloviansk, oraș supus unor bombardamente intense în ultimele zile, și Kramatorsk, unde - potrivit armatei ucrainene - trupele sale au reușit să avanseze, cauzând 'pierderi importante' inamicului.

Acestea sunt ultimele date furnizate miercuri de Statul Major al Forțelor armate ucrainene pe pagina sa de Facebook, dar care nu pot fi verificate dintr-o sursă independentă.

Trupele ruse încearcă să-și îmbunătățească pozițiile tactice pe frontul din Sloviansk și au bombardat zone de lângă Krasnopolie și Bohorodicine cu mortiere, artilerie și rachete, potrivit acestui raport, care susține că unele teritorii au fost minate.

Pe frontul din Kramatorsk, forțele ruse au bombardat infrastructuri civile în zone din jurul localităților Siversk și Hrihorovka.

Cu toate acestea, trupele ucrainene au provocat pierderi semnificative rușilor în timpul încercării lor de a avansa în direcția Verhniokamianske, Bilohorivka și Hrihorivka, forțând ocupantul să se replieze, potrivit aceluiași raport militar.

În schimb, în regiunea Harkov, în nord-estul țării și a cărei capitală cu același nume este al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, rușii desfășoară operațiuni pe acest front cu elicoptere, tancuri, mortiere și artilerie, precum și cu rachete asupra unor sectoare din jurul localităților Sosnovka, Saltine, Malaia Danilovka, Cerkaski Tîșki, Vesele, Kutuzovka, Mospanovo, Husarivka, Cepoli și Nova.

Totodată, patru nave rusești echipate cu rachete de înaltă precizie rămân 'în așteptare' în apele Mării Negre, potrivit Statului Major ucrainean.

Moscova și-a concentrat strategia în ultimele săptămâni pe preluarea controlului asupra întregului bazin carbonifer Donbas, alcătuit din regiunile Lugansk și Donețk, în estul Ucrainei, cu care Rusia are graniță comună.

La rândul său, Rusia a declarat miercuri că forțele sale au distrus două lansatoare de rachete multiple HIMARS și două depozite de muniții pentru aceste arme în regiunea Donețk, conform EFE.

'În localitatea Malotaranovka din Republica Populară Donețk, rachete de înaltă precizie lansate pe cale aeriană au distrus două lansatoare de rachete multiple HIMARS fabricate în SUA și două depozite de muniție pentru ele', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov. în cursul unei conferințe de presă.

Malotaranovka este situată la sud de Kramatorsk, bastion militar al Kievului în regiunea Donețk.

Aceste informații nu au putut fi verificate de EFE din surse independente. Kievul deocamdată nu a făcut niciun comentariu.

Totodată, Konașenkov a mai raportat că la est de orașul Soledar, tot în Donețk, Forțele aerospațiale ruse au distrus un depozit de rachete și arme de artilerie al brigăzii 57 mecanizate, unde ar fi fost depozitate 1.500 de obuze de diverse calibre și peste o sută de sisteme de rachete antitanc de fabricație străină.

Referitor la veridicitatea rapoartelor făcute zilnic de către generalul Igor Konașenkov, jurnaliștii de investigație ruși de la publicația Proiekt au sesizat, după ce au analizat ansamblul comunicărilor acestuia de la începutul războiului declanșat de Rusia în Ucraina la 24 februarie, că armata rusă 'a preluat controlul' asupra acelorași localități de cel puțin trei ori - și, se pare, că a distrus mai multe echipamente decât avea în realitate Ucraina, potrivit Meduza.io, o publicație independentă rusă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău