Forțele militare germane au venit în România. Avioane de luptă ale Germaniei vor asigura misiuni de poliție aeriană alături de Forțele Aeriene Italiene

  • 09 Februarie 2022 13:00
Forțele militare germane au venit în România. Avioane de luptă ale Germaniei vor asigura misiuni de poliție aeriană alături de Forțele Aeriene Italiene

Forțele militare germane au ajuns miercuri în România pentru a asigura, împreună cu avioane de luptă Typhoon Eurofighter, misiuni de poliție aeriană ale NATO în țara noastră și la Marea Neagră, alături de Forțele Aeriene Italiene, cele care asigură în prezent conducerea acestor operațiuni, transmite caleaeuropeana.ro.

“Detașamentul Forțelor Aeriene Italiene își întâmpină colegii de la Bundeswehr în România. În următoarele săptămâni avioanele Eurofighter italiene și germane vor desfășura misiuni de interoperabilitate în cadrul poliției aeriene consolidate a NATO”, a anunțat Comandamentul Aerian Aliat într-o postare pe Facebook, potrivit sursei citate.

Prezența forțelor germane are loc după anunțul de la finele lunii trecute al ambasadorului Germaniei la București, Peer Gebauer, care a spus că Forțele Aeriene Germane vor participa cu avioane Typhoon Eurofighter la misiunile de poliție aeriană ale NATO la Marea Neagră și în România.

Germania se alătură Italiei, care începând cu decembrie anul trecut, pentru o perioadă de patru luni, asigură misiunile de poliție aeriană aliată printr-un detașament ormat din aproximativ 140 de militari și patru aeronave Eurofighter Typhoon.

Este pentru a doua oară în ultimul an când Germania trimite avioane de luptă în România. În iunie 2021, Berlinul a desfășurat două avioane de luptă în România, care s-au alăturat forțelor aeriene britanice în apărarea spațiului aerian al NATO la Marea Neagră.

Între momentul în care ambasadorul german a anunțat dislocarea militară din luna februarie și sosirea forțelor germane, Bucureștiul și Berlinul au avut două runde de consultări politico-diplomatice privind situația din vecinătatea estică. În cadrul acestora, România a invitat Germania să contribuie la structurile NATO din țara noastră.

În ceea ce privește prezența aeriană aliată pe teritoriul României, un detașament american compus din aproximativ 50 de militari și patru aeronave F/A-18 Super Hornet, din cadrul Forțelor Navale ale Statelor Unite ale Americii dislocate în Europa va executa, în perioada 8 – 17 februarie, misiuni de antrenament în comun cu militarii și aeronavele F-16 Fighting Falcon din dotarea Forțelor Aeriene Române.

În egală măsură, în România au sosit primii 100 de soldați americani din cei 1.000 pe care SUA îi va desfășura în țara noastră pe fondul tensiunilor cu Rusia.

Drept măsură de descurajare a Rusiei și asigurare a aliaților, SUA au plasat 8.500 de soldați în alertă și au decis dislocarea a 3.000 de militari în Polonia (1.700), România (1.000) și Germania (300).

Statele Unite repoziționează în România un batalion Stryker de aproximativ 1.000 de militari americani, aflați deja în teatrul de operațiuni din Europa. Regimentul 2 Cavalerie (infanterie mecanizată), unitate mecanizată staționată la baza Vilseck din Germania va disloca o unitate de forțe armate întrunite, dotate cu vehicule de luptă blindate pe roți, pentru a descuraja agresiunea și a consolida capabilitățile de apărare în statele aliate din prima linie, în această perioadă de risc sporit.

Aceste forțe vin în completarea celor peste 900 de militari americani care se află deja în România în cadrul sistemului obișnuit de rotație, SUA dublându-și astfel prezența militară în România și anunțând că se va coordona cu Franța pentru desfășurarea de forțe armate americane și franceze în România având în vedere că Parisul și-a precizat disponibilitatea Franței de a conduce un dispozitiv militar al NATO în România pentru a fi alături de aliați și parteneri într-un moment în care mediul de securitate se deteriorează la granițele României. 

Între timp, Ministerul Apărării Naționale a anunțat că detașamentul de forțe întrunite, de valoare batalion de infanterie, constituit de Regimentul 2 Cavalerie al Forțelor Terestre ale SUA, a început, miercuri, 9 februarie, pregătirile finale pentru dislocarea din Germania către România. Detașamentul, care va purta denumirea Task Force (TF) Cougar, va acționa pe teritoriul României sub comanda operațională a Corpului V al SUA.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău