Forțele armate din Ucraina participă la exerciții militare comune cu cele ale SUA și altor aliați din NATO

  • 20 Septembrie 2021 13:26
Forțele armate din Ucraina participă la exerciții militare comune cu cele ale SUA și altor aliați din NATO

Forțele armate din Ucraina au început luni exerciții militare comune cu trupe din SUA și alte state membre ale NATO, într-un moment în care Rusia și Belarus au organizat ample manevre militare care au alarmat Occidentul, transmite Rador.

Ucraina, aflată în război cu separatiștii susținuți de Rusia din 2014, a urmărit de multă vreme o integrare mai strânsă cu forțele armate occidentale, în speranța de a adera cândva la NATO. Un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării a declarat că 4.000 de soldați ucraineni și 2.000 străini vor participa la exercițiul „RAPID TRIDENT - 2021", care se va desfășura până la 1 octombrie.

„Cred că fiecare dintre voi vă va își va concentra toate cunoștințele, toate eforturile pentru a arăta țărilor agresoare că nu au nicio șansă", a declarat Ihor Palahniuk, comandantul însărcinat de pregătirea forțelor ucrainene, la ceremonia de deschidere a Centrului internațional de securitate pentru menținerea păcii din Ucraina de lângă Yaroviv, în vestul țării. Armata americană a anunțat printr-un comunicat că la exercițiu va participa o brigadă de luptă din Garda Națională Washington, desfășurată în Ucraina din luna aprilie ca parte a unei forțe multinaționale de instruire.

În total, vor fi implicate trupe din 12 țări, „pentru a spori interoperabilitatea între națiunile aliate și partenere" și pentru a-și demonstra capacitatea de reacție și pregătire. Exercițiul are loc după uriașele jocuri de război organizate de Moscova în apropierea granițelor NATO și UE din ultimele săptămâni, despre care administrația din Rusia spune că au implicat 200.000 de soldați. Autoritățile de la Kiev și din cadrul NATO acuză, de asemenea, Rusia că anul acesta a desfășurat trupe suplimentare lângă frontierele Ucrainei. Luni, aproximativ 20 de nave de război rusești au început exerciții cu muniție reală în Marea Neagră.

În iunie, Ucraina, Statele Unite și alți aliați au desfășurat un exercițiu naval, Sea Breeze, în Marea Neagră și sudul Ucrainei, în pofida solicitărilor rusești de a anula acele manevre. În iulie, Ucraina, Statele Unite, Polonia și Lituania au organizat un alt exercițiu, care a implicat peste 1.200 de soldați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău