Forțele Aeriene Române au ridicat de la sol avioane de luptă pentru două misiuni de poliție aeriană la Marea Neagră

  • 20 Februarie 2022 19:19
Forțele Aeriene Române au ridicat de la sol avioane de luptă pentru două misiuni de poliție aeriană la Marea Neagră

Ministerul Apărării Naționale de la București a anunțat că, în ultimele trei zile, Forțele Aeriene Române au executat două misiuni de poliție aeriană, în urma detectării unor activități aeriene deasupra Mării Negre.

“În perioada 17-19 februarie aeronave de tip F-16 Fighting Falcon și MiG-21 LanceR din cadrul Forțelor Aeriene Române au executat 2 misiuni reale de poliție aeriană în spațiul aerian național. Dirijarea, controlul și coordonarea misiunii au fost gestionate de către controlorii de trafic aerian din cadrul Centrului de Operații Aeriene. Centrul NATO de operațiuni aeriene combinate (CAOC) Torrejón a ordonat decolarea aeronavelor aflate în serviciul de luptă Poliție Aeriană în România sub comandă NATO. Decizia a fost luată în urma detectării unor activități aeriene deasupra Mării Negre, în afara spațiului aerian național”, informează ROAF într-o postare pe Facebook, transmite CaleaEuropeana.ro.

 

Conform sursei citate, aeronavele militare românești au executat patrulare aeriană după care au revenit la aerodromul de bază pentru refacerea capacității de zbor.

În prezent Forțele Aeriene Române execută, alături de militari din forțele aeriene ale Italiei, Germaniei și Statelor Unite, misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO pentru apărarea spațiului aerian național.

Misiunile de instruire în comun au ca principal obiectiv creșterea interoperabilității între aliații din cadrul NATO, iar misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacității de reacție și descurajare.

Trei aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Germane au aterizat joi, 17 februarie, în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Detașamentul german, format din aproximativ 60 de militari (piloți și personal tehnic) și aeronave Eurofighter Typhoon se alătură Italiei, care începând cu decembrie anul trecut, pentru o perioadă de patru luni, asigură misiunile de poliție aeriană aliată printr-un detașament format din aproximativ 140 de militari și patru aeronave Eurofighter Typhoon.

În ceea ce privește prezența aeriană aliată pe teritoriul României, alte doisprezece aeronave americane – opt de tip F-16 și patru de tip F/A-18 Super Hornet – se află în România în completarea avioanelor Typhoon Eurofighter cu care Forțele Aeriene Italiene asigură misiunile de poliție aeriană ale NATO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău