Forța Fermierilor solicită interzicerea importului de floarea-soarelui

  • 19 Septembrie 2023 14:17
Forța Fermierilor solicită interzicerea importului de floarea-soarelui

Reprezentanții asociației obștești „Forța Fermierilor” solicită să fie interzis importul de floarea-soarelui în Republica Moldova cel puțin până pe 31 decembrie. În caz contrar, spun ei, protestele fermierilor sunt inevitabile, transmite IPN.

Asociația informează că, luni, sub egida Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, a avut loc o ședință de lucru cu mai mulți comercianți de pe piața cerealelor și oleaginoaselor. Subiectul discuțiilor au fost prețurile la floarea-soarelui care în ultima săptămână s-au prăbușit vertiginos, cu aproximativ 2 lei per kilogram, și sunt mai mici cu mai bine de 3 lei față de cotațiile bursiere internaționale.

„Forța Fermierilor” susține că fermierii sunt impuși să comercializeze floarea-soarelui mult sub prețul de cost. Astfel, se repetă scenariul cu grâul și cu orzul, situație agravată prin faptul că la sudul țării, din cauza secetei, recolta culturilor de grupa a doua s-a diminuat semnificativ.

Reprezentanții „Forța Fermierilor” constatată unele lucruri grave în privința importurilor de floarea-soarelui din Ucraina. „Înaintea ședinței, noi am primit informația din mai multe surse că fabrica de producere a uleiului vegetal din Bălți, controlată de grupul Trans Oil deja a importat din Ucraina 9 vagoane de materie primă și așteaptă în zilele următoare încă 30 de vagoane. Mai mult ca atât, am mai fost informați că întreprinderea a încheiat un contract pentru importul de floarea-soarelui în cantități de sute de mii de tone, care urmează să fie importate până la finele anului 2023. Reprezentanții Trans Oil, care au participat la ședință, s-au și comportat foarte arogant”, se mai arată în declarație.

Imediat după întâlnirea la minister, Forța Fermierilor menționează că a primit informația verbală de la Serviciul Vamal că, probabil în luna septembrie, Trans Oil va importa pentru fabrica de la Bălți aproximativ 15-20 de mii de floarea-soarelui.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,66 m/s
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău