Formațiunea poloneză Lege și Justiție și Partidul pentru Brexit refuză să se alăture grupului inițiat de Salvini în PE

  • 05 Iunie 2019 16:12
Formațiunea poloneză Lege și Justiție și Partidul pentru Brexit refuză să se alăture grupului inițiat de Salvini în PE

Speranțele partidelor suveraniste europene de a forma un bloc puternic în noul Parlament European (PE) au primit o lovitură miercuri, când partidul polonez de guvernământ Lege și Justiție (PiS) a exclus posibilitatea de a se alătura unui asemenea grup, din cauza divergențelor profunde privind relațiile cu Rusia, un refuz venind și din Regatul Unit din partea Partidului pentru Brexit condus de Nigel Farage, relatează agenția Reuters, preluat de Agerpres.

Partidul italian Liga al vicepremierului Matteo Salvini a fost unul dintre principalii învingători ai scrutinului european din 26 mai și s-a străduit să convingă partidele naționaliste europene să lase la o parte divergențele dintre ele și să formeze în noul legislativ european Alianța Europeană a Popoarelor și Națiunilor (EAPN), formată din zece partide.

''Referitor la dl. Salvini, aici avem o problemă, pentru că el vrea să creeze un nou grup cu formațiuni pe care noi nu le putem accepta'', a explicat președintele PiS, Jaroslaw Kaczynski, menționând Adunarea Națională franceză (RN) condusă de Marine Le Pen sau Alternativa pentru Germania (AfD).

Aceste două formațiuni, precum și Liga lui Salvini, au relații relativ bune cu Rusia, abordare pe care formațiunea PiS, cantonată în tradiționala neîncredere a polonezilor față de Moscova, nu o împărtășește, deși susține poziția lui Salvini și a celorlalte partide europene din respectivul grup de a fi consolidată în UE suveranitatea statelor naționale în fața Bruxelles-ului.

Partidul lui Kaczynski a înregistrat o victorie clară la alegerile europene, obținând 26 din cele 51 mandate de europarlamentar alocate Poloniei. Formațiunea PiS va rămâne probabil în grupul Conservatorilor și Reformiștilor europeni (ECR).

Tot miercuri, Partidul pentru Brexit, condus de euroscepticul Nigel Farage și care a obținut 29 din cele 72 de mandate ale Regatului Unit în Parlamentul European, a anunțat că nu se va alătura nici el grupului EAPN, fără să motiveze deocamdată decizia.

Și guvernul premierului ungar Viktor Orban s-a arătat anterior reticent față de posibilitatea ca partidul acestuia, Fidesz, să se alăture grupului format la inițiativa lui Salvini.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău