Forbes: "Care va fi următoarea țintă a Rusiei?

  • 13 Februarie 2015 15:08
Forbes:

Înțelegerea de la Minsk pe tema Ucrainei este privită cu maximă reticență în presa internațională, însă și situația economică a Greciei stârnește îngrijorare.

Le Monde scrie despre "Un acord de pace imperfect și fragil" și remarcă faptul că președintele Putin este previzibil într-o privință, aceea că rar își ține cuvântul.

Cotidianul francez ține astfel să amintească încălcarea flagrantă de către Rusia a primului acord de la Minsk, din septembrie anul trecut. Chiar președintele Francois Hollande, citat de Le Figaro, își exprimă neîncrederea: "Acordul nu garantează un succes durabil", în timp ce The Guardian remarcă sinceritatea cancelarului Merkel, care a afirmat că "acordul a oferit o rază de speranță, și nu mai mult".

Russia Today deja avertizează că "Reprezentanții celor două republici separatiste, Donețk și Luhansk, au refuzat să semneze documentul final de la Minsk". Similar, și Evropeiska Pravda consemnează blocarea semnării actului final de către separatiști la comanda Moscovei", în timp ce Dziennik notează că "Separatiștii amenință Kievul și afirmă că răspunderea pentru îndeplinirea condițiilor acordului revine guvernului Ucrainei. Dacă armistițiul va fi încălcat, ei nu vor mai fi de acord cu nici o negociere", precizează gazeta poloneză.

"Negocieri de pace în stilul lui Putin: în timp ce liderii se adunau la Minsk pentru a conveni o încetare a focului, zeci de tancuri au trecut în Ucraina", comentează The Independent, iar Rzeczpospolita reține opinia președintelui Lituaniei: "Acordul de la Minsk este slab și parțial. În plus, știm că cel anterior, care era mai extins, nu a fost implementat". Între timp FMI stabilește acordarea unui împrumut pentru Ucraina în valoare de aproape 40 de miliarde de euro, informează El Periodico.

Forbes se întreabă "Care va fi următoarea țintă a Rusiei?" și încearcă și răspunsuri: Letonia și Estonia, Georgia și Republica Moldova. Publicația americană trage și un puternic semnal de alarmă și apreciază că "Occidentul a făcut o dată o greșeală, când nu a reacționat - dincolo de condamnare - la invazia rusă din Georgia din 2008.

Răspunsul pasiv al Vestului la invadarea Georgiei a pavat calea către criza ucraineană. Fără o contrareacție eficientă în Ucraina vor mai urma și alte crize", concluzionează Forbes. Comentatorii analizează și efectele impasului înregistrat în cazul Greciei. "Eurogrupul se încheie fără un acord, iar Grecia se arată optimistă", rezumă Diario de Noticias, în timp ce La Libre Belgique titrează: "Austeritatea se așează peste drepturile omului", iar La Croix pune o întrebare îndrăzneață: "Poate fi reformată Grecia?". Din Turcia, Sabah își vede "vecinul înghesuit la colț" și ține să sublinieze disponibilitatea arătată de Rusia pentru sprijinirea financiară a Atenei.

În schimb, Diario de Noticias scrie despre un nou consens, dar atrage atenția că "ceea se discută cu adevărat în Consiliul European nu este Grecia, ci agonia unui proiect de destin comun care și-a pierdut direcția".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău