Fondul European de Apărare, aprobat de Parlamentul European
-
04 Iulie 2018 09:15
Parlamentul European a aprobat, ieri, înființarea unui Fond European de Apărare începând cu 2019, pentru dezvoltarea capacităților militare ale statelor membre și promovarea independenței strategice a Uniunii Europene, informează AFP.
"Dotarea UE cu o autonomie strategică nu mai este un subiect tabu. Aceasta se concretizează odată cu lansarea unei adevărate politici industriale europene în materie de apărare", și-a exprimat satisfacția europarlamentara franceză Francoise Grossetęte, membră a Partidului Popular European (PPE), raportoarea în acest dosar.
Programul aprobat de europarlamentari marți, în sesiune plenară, este finanțat cu 500 de milioane de euro pentru perioada 2019-2020. El este precursorul Fondului European de Apărare (FED) care va avea alocate 13 miliarde de euro în bugetul european multianual pentru 2021-2027. O sumă de 4,1 miliarde de euro va fi destinată cercetării, în timp ce 8,9 miliarde de euro vor fi alocate pentru dezvoltarea capacităților militare.
FED trebuie să finanțeze proiecte elaborate în cooperare. "Criteriul principal de selecție va fi excelența, pentru că UE trebuie să rămână în frunte în acest sector", a subliniat Grossetęte.
Astfel, proiectul de drone militare MALE (altitudine medie, anduranță lungă), realizat în cooperare cu Germania, Italia și Spania, ar urma să beneficieze de aceste finanțări europene.
Programul a fost înființat pentru proiecte în care cooperează cel puțin trei companii din cel puțin trei state membre ale UE. Acordul stipulează că minim 10% din buget ar urma să fie alocat participării transfrontaliere a întreprinderilor mici și mijlocii, a precizat la rândul său eurodeputata liberală olandeză Marietje Schaake.
"Întreprinderile din țări ale căror industrii ale apărării sunt mai mici își îmbunătățesc pozițiile, ceea ce este bine pentru Olanda. Trebuie să creăm condiții de concurență echitabile, cu o piață a apărării deschisă și competitivă, în care să combatem protecționismul", a declarat ea, subliniind că "lumea noastră actuală instabilă are nevoie de o Uniune Europeană strategică autonomă".
"În același timp, dezvoltarea și inovarea de capacități europene de apărare nu trebuie să ducă la alienarea așa-ziselor țări terțe, precum SUA sau, în curând, Marea Britanie (după Brexit). Trebuie să fie luate măsuri în strânsă cooperare cu NATO", a insistat europarlamentara olandeză.