Focar de pestă porcină la Ursoaia, Căușeni

  • 02 Martie 2018 10:27
Focar de pestă porcină la Ursoaia, Căușeni

Imediat ce Direcția raională pentru siguranța alimentelor Căușeni a fost notificată despre apariția de cazuri de îmbolnăvire a unor porci dintr-o gospodărie din Ursoaia, specialiștii subdiviziunii teritoriale au intervenit prompt, deplasându-se la fața locului pentru examenarea situației. Urmare a suspiciunii de pestă porcină africană, au fost impuse restricții de mișcare a animalelor și prelevate probe pentru analize de laborator.

După confirmarea de către CRDV a apariției focarului, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a notificat structurile abilitate de la nivel național și din cadrul Uniunii Europene, precum și Organizația Mondială a Sănătății Animalelor, despre apariția focarului de pestă porcină africană pe teritoriul Republicii Moldova.

Măsurile aplicate și acțiunile întreprinse sunt cele prevăzute în Planul de Contingență și în Manualul  operațional pentru pesta porcină africană.

Reamintim că, în această zonă va fi interzisă mișcarea suinelor domestice, a produselor și a subproduselor, a materialului seminal, ovulelor și embrionilor provenite de la acestea.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori a Subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor Căușeni, în colaborare cu alte instituții competente ale statului.

În contextul apariției focarului de pestă porcină africană,  ANSA prin structurile teritoriale de nivel raional monitorizează permanent situația epidemiologică pentru limitarea extinderii bolii și   eradicarea ei.

În funcție de evoluția bolii, vom actualiza informațiile despre focarul de pestă porcină africană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău