Focar de pestă porcină într-o localitate din raionul Drochia

  • 14 Ianuarie 14:16
Focar de pestă porcină într-o localitate din raionul Drochia

Focar de pestă porcină în satul Mândâc din raionul Drochia. Testele de laborator au confirmat prezența virusului în probele recoltate de la porcii domestici dintr-o gospodărie din localitate, transmite IPN.

Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor Drochia a fost notificată despre rezultatul testărilor de laborator și a fost întrunită Comisia pentru Situații Excepționale Drochia, care a aprobat un plan de măsuri pentru eradicarea focarului.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor precizează într-un comuniat de presă că ancheta epidemiologică este în desfășurare. A fost restricționată mișcarea porcilor din exploatațiile non-profesionale către abatoare, puncte de sacrificare, târguri de animale pe teritoriul Republicii Moldova, precum și plasarea pe piață a produselor și subproduselor parvenite de la acestea.

ANSA solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent medicii veterinari sau autoritățile publice locale în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți. Proprietarilor de porci li se cere să nu utilizeze în hrana acestora cereale proaspăt recoltate sau resturi culinare.

Agenția este dispusă să acorde persoanelor care au notificat despre depistarea unor cadavre de mistreți și locul amplasării acestora recompense în mărime de 50 euro pentru fiecare cadavru notificat, se mai arată în comunicat.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, este însă o epidemie a porcilor care antrenează pierderi economice însemnate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Fri
5
Sat
11
Sun
11
Mon
6
Tue
2
Arhivă Radio Chișinău