Foamete de proporții biblice în Coreea de Nord. „Stăm și așteptăm să murim”. Oamenii mor, la propriu, de foame în propriile case

  • 15 Iunie 2023 10:23
Foamete de proporții biblice în Coreea de Nord. „Stăm și așteptăm să murim”. Oamenii mor, la propriu, de foame în propriile case

Coreea de Nord se confruntă în prezent, sub conducerea dictatorului Kim Jong Un, cu una din cele mai mari crize alimentare din istorie, care o poate depăși chiar și pe cea care a declanșat teribila foamete din anii 1990, transmite BBC, citat de digi24.ro.

În acest moment, pentru nord-coreeni, mâncarea este atât de greu de găsit ori procurat încât unii oameni au murit, efectiv, de foame, se arată într-un material BBC.

Regimul nord-coreean a închis granițele încă din 2020, odată cu declanșarea crizei coronavirusului, măsură ce a dus la tăierea unor linii vitale de aprovizionare pentru această țară.

BBC a reușit să intervieveze în secret trei simpli cetățeni nord-coreeni, ceva extrem de rar și dificil de realizat în această țară extrem de izolată și aflată sub controlul strict al unui regim dictatorial extrem de dur. Localnicii au mărturisit că, de la închiderea frontierelor, se tem că ori vor muri de foame, ori vor fi executați în timp ce vor încerca să facă rost, ilegal, de hrană.

„O tragedie devastatoare se desfășoară acum sub ochii noștri”, a declarat Sokeel Park, liderul organizației Libertate în Coreea de Nord („Liberty in North Korea” - LINK).

„La început, mi-a fost frică să nu mor de Covid. Acum, mi-e frică să nu mor de foame”

Ji Yeon (nume fictiv, pentru a proteja anonimatul persoanei intervievate), o femeie care locuiește în capitala Phenian a dezvăluit că toți membrii unei familii de trei persoane au fost găsiți morți de foame în propria lor casă.

„Am bătut la ușa lor, să le dăm niște apă, dar nu a răspuns nimeni”, a spus Ji Yeon. „Apoi, când au intrat autoritățile în apartament, i-au găsit morți.”

Chan Ho, un muncitor care lucrează în construcții și care locuiește aproape de granița cu China, a spus că proviziile și resursele de hrană sunt atât de greu de procurat, încât cinci persoane din satul său au murit deja de foame.

„La început, mi-a fost frică să nu mor de Covid, acum încep să-mi fac griji să nu mor de foame”, a spus Ho.

„În fiecare zi e din ce în ce mai greu. O mișcare greșită și riscăm execuția. Nu facem decât să stăm aici și să așteptăm să murim.”

Autoritățile nord-coreene nu au reușit niciodată să producă suficientă hrană pentru populația de 26 de milioane de persoane, informează BBC. Odată cu închiderea granițelor, în 2020, au fost oprite și importurile de cereale, de îngrășăminte chimice ori utilaje agricole din China.

Grănicerii nord-coreeni au ordin să împuște pe oricine încearcă să treacă granița, ceea ce face dificilă inclusiv contrabanda cu produse alimentare.

Conform unui comerciant local, numit Myong Suk de către BBC, aproape trei sferturi din produsele existente în piețele din nordul țării proveneau din China. Acum, piețele sunt „goale”.

Suk a spus că ea și întreaga sa familie mănâncă în prezent „extrem de puțin” și că oamenii obișnuiesc să-i bată la ușă și s-o roage să le dea ceva de mâncare.

Kim Jong Un: Urmează un nou „Marș al suferinței” - referire directă la foametea cumplită din perioada 1994-1998 din Coreea de Nord

Ji Yeoan a povestit inclusiv despre oameni care s-au sinucis de disperare, din cauză că nu aveau ce să mănânce. La un moment dat, nord-coreeanca a povestit că nu a mâncat nimic timp de două zile și a spus că, în acele momente, credea că avea să moară în somn. În anii 1990, Coreea de Nord a fost cuprinsă de o foamete devastatoare, care a ucis trei milioane de oameni.

Până și liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a recunoscut că situația e gravă: dictatorul a cerut, în luna aprilie, un nou „Marș al suferinței” în fața dificultăților economice grave cu care se confruntă țara asiatică. Termenul de „marș al suferinței” este folosit pentru a face referire la foametea teribilă cu care s-a confruntat Coreea de Nord între 1994 și 1998, într-un discurs rostit în fața membrilor Partidului Muncitoresc.

Liderul nord-coreean a mai spus în trecut că țara sa se confruntă cu „cea mai gravă situație de până acum”, din cauza pandemiei de coronavirus, sancțiunilor americane, ori a dezastrelor naturale, însă aceasta a fost prima oară când a comparat situația actuală cu tragedia din perioada 1994-1998.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău