FMI spune că perspectivele economice s-au înrăutățit față de estimările sale din aprilie

  • 08 Mai 2020 12:14
FMI spune că perspectivele economice s-au înrăutățit față de estimările sale din aprilie

Economistul șef al Fondului Monetar Internațional spune că perspectivele economiei mondiale s-au înrăutățit, comparativ cu ultimele prognoze publicate de FMI în urmă cu trei săptămâni, iar lumea se poate aștepta la noi valuri de turbulențe pe piețele financiare, transmite Bloomberg.

Necesitățile de finanțare externă ale statelor în curs de dezvoltare vor fi, probabil, mai mari decât suma de 2.500 miliarde de dolari pe care FMI o preconiza anterior, a declarat joi economistul șef al FMI, Gita Gopinath, cu ocazia unui webcast găzduit de Consiliul pentru Relații Externe. FMI va avea nevoie de toate resursele sale de creditare actuale, în valoare de 1.000 de miliarde de dolari, și nu este reticent să spună statelor membre care este sprijinul de care este nevoie.

"Știm că această criză nu va dispărea prea curând. Lucrurile se vor înrăutăți. Criza sanitară nu a fost încă rezolvată", a spus Gita Gopinath.

În cel mai nou raport "World Economic Outlook", publicat în aprilie de FMI, instituția financiară internațională prognoza că PIB-ul mondial va înregistra un declin de 3% în acest an. Însă acest scenariu se baza pe ipoteza că pandemia va dispărea în a doua jumătate a acestui an iar măsurile de izolare vor putea fi ridicate treptat, un scenariu care acum pare mai puțin probabil, a subliniat Gopinath.

Tot în raportul din aprilie FMI a prezentat trei scenarii alternative conform cărora coronavirusul va dura mai mult decât se preconiza, va reveni în 2021 sau ambele cazuri. O pandemie mai lungă ar șterge 3% din PIB în acest an comparativ cu scenariul de bază, în timp ce o pandemie mai lungă plus o reluare anul următor ar însemna o revizuire în jos a prognozelor cu 8% în 2021, susține FMI.

La același webcast, Kenneth Rogoff, profesor la Universitatea Harvard și unul din predecesorii lui Gopinath la FMI, a spus că unele țări se vor confrunta cu o criză a solvabilității și că vor avea nevoie de reducerea datoriilor, mai degrabă decât doar de amânarea unor plăți.

În ceea ce privește România, FMI se așteaptă ca economia să înregistreze o contracție de 5% în 2020, urmând să își revină în 2021, când va înregistra un avans de 3,9%. Pe de altă parte, noile previziuni ale FMI mai arată și o creștere explozivă a ratei șomajului în România, de la 3,9% în 2019 până la 10,1% în 2020, pentru ca în 2021 să se reducă la 6%. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
25
Mon
22
Tue
19
Wed
22
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău