FMI se așteaptă ca actuala inflație ridicată să fie temporară, dar vede riscuri ce ar putea-o face să persiste

  • 27 Iulie 2021 18:45
FMI se așteaptă ca actuala inflație ridicată să fie temporară, dar vede riscuri ce ar putea-o face să persiste

Fondul Monetar Internațional (FMI) a anunțat marți că speră ca actuala inflație să fie un fenomen temporar, o consecință a pandemiei, dar a avertizat în legătură cu o serie de riscuri care ar putea transforma această creștere a prețurilor într-o problemă mai persistentă, relatează agenția EFE.

"În majoritatea economiilor avansate se estimează că inflația va reveni la nivelurile pre-pandemie anul viitor", a afirmat într-o conferință de presă economistul șef al FMI, Gita Gopinath.

Pentru organismul financiar internațional, o bună parte din majorările de prețuri înregistrate într-o serie de țări, precum Statele Unite ale Americii, sunt "ceva tranzitoriu", rezultat al impactului crizei provocate de Covid-19 în unele sectoare și al cifrelor scăzute înregistrate anul trecut după izbucnirea pandemiei.

În plus, Gopinath a subliniat că nivelurile privind ocuparea forței de muncă vor continua să fie mult sub cele anterioare crizei și că, deși au fost văzute creșteri importante de salarii în anumite domenii, majorarea salariilor rămâne în general normală.

În cazul SUA, unde în iunie inflația a urcat la 5,4%, cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, ea a menționat că se preconizează o inflație de 4% în 2021, dar că în 2022 va reveni la un nivel mai normal, de circa 2,4%.

Totodată, aceasta a reamintit că până acum creșterea prețurilor nu a fost o problemă în alte mari economii, precum zona euro sau China.

Totuși, a precizat că va exista în continuare o importantă "incertitudine" pe parcursul recuperării economice, care ar putea obliga băncile centrale să "ia măsuri preventive".

Concret, a menționat riscurile precum problemele în lanțul de aprovizionare și puternicele majorări ale prețurilor locuințelor pe unele piețe ca factori "ce ar putea duce la o inflație mai ridicată persistentă".

În plus, FMI se așteaptă ca inflația să rămână ridicată anul viitor într-o serie de economii emergente și în curs de dezvoltare, în parte din cauza scumpirii alimentelor și a deprecierii monedelor.

FMI a publicat marți o actualizare a raportului privind perspectivele economiei mondiale, în care a menținut estimările privind o creștere globală de 6% anul acesta, dar cu o breșă mai mare între țările bogate și restul.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău