FMI: R.Moldova, pe ultimul loc în Europa după ajutorul dat firmelor și populației în timpul epidemiei

  • 17 Decembrie 2020 11:44
FMI: R.Moldova, pe ultimul loc în Europa după ajutorul dat firmelor și populației în timpul epidemiei

Republica Moldova se află abia pe locul 122 în lume, după Kongo, Dominica și Bahams în funcție de sprijinul acordat de la buget firmelor și populației în contextul pandemiei COVID-19, arată date ale Fondului Monetar Internațional, scrie mold-street.com.

Măsurile introduse de autorități pentru susținerea firmelor și a populației în contextul crizei economice cauzate de combaterea pandemiei de coronavirus plasează Republica Moldova pe ultimul loc din Europa și în rând cu state din Africa, America Centrală și Asia, relevă date FMI analizate de Profit.ro, potrivit sursei citate

Estimările FMI arată că autoritățile de la Chișinău au acordat firmelor și populației un ajutor de circa 300 milioane de dolari, de două ori mai puțin decât a alocat de exemplu Guvernul din Kosovo (circa 600 milioane de dolari sau 8,42% din PIB).

Efortul bugetar a reprezentat doar 2,6% din PIB sub formă de sprijin direct de la buget, dar și prin măsuri pentru susținerea lichidității, cum ar fi injecții de capital, împrumuturi, garanții, preluări de datorii sau prin amânări și scutiri de taxe.

Datele FMI arată că SUA a acordat cel mai mare volum de asistență firmelor și populației - circa 2,96 trilioane de dolari (peste14% din PIB), urmată de Japonia - 1,72 trilioane (circa 35%) și Germania - 1,48 trilioane de dolari (29%).

Volumul asistenței acordate de România este estimat la circa 13,4 miliarde de dolari (5,4%), iar al Ucrainei - de 4,8 miliarde dolari (3,38%).  

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău