FMI promite să sprijine Argentina după reintroducerea măsurilor de control valutar

  • 02 Septembrie 2019 10:28
FMI promite să sprijine Argentina după reintroducerea măsurilor de control valutar

Fondul Monetar Internațional (FMI) a informat că este gata să sprijine Argentina, după ce Guvernul de la Buenos Aires a introdus duminică măsuri de control valutar, în dorința de a liniști piețele financiare îngrijorate de perspectiva unei intrări în incapacitate de plată, informează Reuters și AFP, preluat de Agerpres.

Conform unui decret publicat în Monitorul Oficial, Banca Centrală a Argentinei este autorizată să restricționeze achizițiile de dolari ale companiilor și persoanelor fizice. Aceasta înseamnă că firmele vor avea nevoie de permisiunea Băncii Centrale pentru a accesa piețele valutare în ideea de achiziționa valută și a face transferuri peste hotare. De asemenea, persoanele fizice nu vor putea efectua viramente în străinătate de peste 10.000 de dolari ș nici să cumpere valută cu o valoare mai mare de 10.000 de dolari fără autorizația Băncii Centrale a Argentinei.

Măsurile anunțate duminică reprezintă o modificare cu 180% de grade a politicii Guvernului condus de Mauricio Macri, care, de la venirea la putere, în 2015, s-a declarat ostil oricărei măsuri de control valutar.

Însă, Guvernul de la Buenos Aires a subliniat că "Executivul a fost nevoit să adopte o serie de măsuri extraordinare destinate să asigure funcționarea normală a economiei".

La câteva ore după publicarea decretului guvernamental, un purtător de cuvânt de la FMI, cu care Argentina are un acord standby în valoare de 57 miliarde de dolari, a anunțat că Fondul analizează "măsurile de management al fluxurilor de capital adoptate de Argentina în ideea de a proteja stabilitatea cursului de schimb și pe deponenți". Experți FMI "vor rămâne în strâns contact cu autoritățile în perioada următoare, iar Fondul este gata să ajute Argentina în acest momente dificile", a precizat purtătorul de cuvânt.

Măsurile de control valutar, care vor rămâne în vigoare până la data de 31 decembrie, vin după o săptămână de incertitudini pe piețe și o puternică depreciere a monedei argentiniene. Miercurea trecută Argentina a solicitat FMI o reeșalonare a datoriei sale de 57 miliarde dolari.

Economia Argentinei este în recesiune din 2018 și în prezent cunoaște una dintre cele mai ridicate inflații din lume (25,1% între ianuarie și iulie și 54,4% în ultimele 12 luni), o scădere a consumului, închiderea magazinelor și o creștere a sărăciei (32% în 2018) și a șomajului (20,1% în acest an).

Piețele financiare sunt preocupate de perspectiva unei schimbări de guvern la conducerea celei de a treia mari economii din America Latină. Peso-ul argentinian a pierdut peste 20% din valoare în ultima lună și aproape 70% de la începutul anului.

Principala teamă a piețelor financiare și a argentinienilor este o intrare în incapacitate de plată. În 2011, Argentina a cunoscut cel mai grav default (intrare în incapacitate de plată) din istorie și o gravă criză economică și socială care i-a afectat pe argentinieni și piețele financiare.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
29,41
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:3,13 m/s
Sun
25
Mon
26
Tue
29
Wed
28
Thu
23
Arhivă Radio Chișinău