FMI nu ne dă bani? Motivul pentru care Guvernul a modificat de urgență legislația bancară (Mold-Street)

  • 09 Iunie 2018 13:34
FMI nu ne dă bani? Motivul pentru care Guvernul a modificat de urgență legislația bancară (Mold-Street)

Unul din argumentele invocate de Guvern și Banca Națională a Moldovei pentru modificarea și completarea în regim de urgență a unor legi ce se referă la activitatea băncilor este respectarea prevederilor din Memorandumul cu privire la politicile economice și financiare, semnat cu Fondul Monetar Internațional (FMI).

Astfel Cabinetul de Miniștri a aprobat, în ședința de vineri, 8 iunie, o serie de modificări și completări ale legislației bancare, argumentându-le prin necesitatea de a spori transparența acționariatului din sectorul bancar. În plus a introdus și noi etape și proceduri de vânzare a acțiunilor băncilor aflate sub supravegherea BNM, proces ce bate pasul pe loc.

O condiție ca să primim banii de la FMI

Cristina Harea, viceguvernator BNM a precizat că acest proiect a fost elaborat și consultat cu specialiștii Fondului Monetar Internațional și este o condiție pentru ca Moldova să primească a treia tranșă de circa 34,9 milioane de dolari, din asistența contractată de la FMI.

"Proiectul are drept scop câteva lucruri principale: introducerea unor etape clare și în special și anume a unei finalități în procesul de anulare, reemitere și vânzare a acțiunilor băncilor în cazurile de încălcare a legislației bancare cu privire la acționariat.

Proiectul aduce utilizarea diferitor mecanisme de piață pentru a mări șansa de vânzare a acestor acțiuni...Este una din condiționalitățile pentru a treia etapă de evaluare de Fondul Monetar Internațional", a declarat șefa de la BNM. 

De notat că doar după ce Moldova (Guvernul și BNM) va raporta la FMI că a îndeplinit angajamentele asumate la finele anului 2017, în cadrul Memorandumului suplimentar cu privire la politicile economice și financiare, Consiliul de Directori Executivi ai FMI va putea analiza raportul misiunii Fondului din martie 2018.

Mai multe detalii, pe Mold-Street.com

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău