FMI | Investițiile publice vor fi cruciale în revenirea din criza COVID

  • 05 Octombrie 2020 19:08
FMI | Investițiile publice vor fi cruciale în revenirea din criza COVID

Investițiile publice ar trebui să joace un "rol central" în revenirea economiilor avansate și a celor în curs de dezvoltare din criza provocată de coronavirus, a anunțat luni Fondul Monetar Internațional, în avanpremiera reuniunilor de toamnă a FMI și Băncii Mondiale, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Majorarea acestor cheltuieli, având în vedere nivelul redus al dobânzilor la nivel global, ar putea "crea milioane de locuri de muncă directe pe termen scurt și alte milioane indirect pe termen lung", au apreciat o serie de oficiali într-o postare pe blog-ul FMI.

Plecând de la ipoteza că este vorba de "investiții de calitate", instituția financiară cu sediul la Washington susține că majorarea investițiilor publice cu 1% din Produsul Intern Brut ar putea duce la creșterea celor private cu 10%, a gradului de ocupare cu 1,2% și a PIB-ului cu 2,7%, alături de creșterea gradului general de încredere în revenire.

Pandemia de coronavirus a provocat o încetinire economică semnificativă la nivel global, însă, chiar și înainte de pandemie, FMI aprecia că investițiile publice "au fost foarte slabe în ultimul deceniu, în pofida deteriorării drumurilor și podurilor în unele dintre economiile avansate și a nevoilor mari de infrastructuri pentru transport, apă curată și canalizare" în țările sărace.

FMI estimează că între două și opt locuri de muncă sunt create pentru fiecare milion de dolari cheltuiți pentru infrastructura tradițională și între 5 și 14 pentru fiecare milion de dolari cheltuiți pentru cercetare, dezvoltare și tehnologie verde.

În timp ce încurajează țările să mențină infrastructurile actuale, FMI a încurajat guvernele să reanalizeze proiectele care au fost amânate în trecut și să facă planuri pentru unele noi care să se concentreze pe nevoile lor după ce pandemia va trece. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău