FMI cere o viziune mai detaliată a reformelor propuse de Guvern

  • 03 Decembrie 2016 13:48
FMI cere o viziune mai detaliată a reformelor propuse de Guvern

Guvernul a elaborat o agendă de reforme prioritare până în anul 2018. Printre acestea este reforma sistemului de pensii, dar și cea a administrației publice, a declarat premierul Pavel Filip în cadrul unei întrevederi cu șefa misiunii de experți ai Fondului Monetar Internațional Ivanna Vladkova-Hollar.

Pavel Filip a menționat că după semnarea Acordului cu FMI, UE a deblocat finanțarea pentru Republica Moldova. Astfel, până la finele acestui an Moldova va primi 45 milioane de euro pentru suport bugetar, iar în perioada următoare încă 100 de milioane de euro - susținere macrofinanciară, din care 40 de milioane sunt oferite sub formă de grant, potrivit unui comunicat al Guvernului. 

Ivanna Vladkova Hollar a menționat că FMI susține aceste reforme, în principiu, dar este necesar de elaborat o viziune mai detaliată care să fie discutată în cadrul primei evaluări de program. Șefa misiunii FMI a apreciat eforturile Ministerului Finanțelor și ale Băncii Naționale a Moldovei în stabilizarea situației în sectorul financiar, menționând că urmează să fie luate și alte măsuri și aceste acțiuni trebuie continuate. Oficialul a declarat că o misiune de evaluare a FMI va sosi în Republica Moldova în februarie 2017.

Amintim că FMI a aprobat un Memorandum cu Republica Moldova care prevede un sprijin financiar de aproximativ 180 de milioane de dolari în schimbul unor reforme, în special în domeniul bancar, pe care Guvernul și le-a asumat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:5,66 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău