FMI avertizează în legătură cu un posibil război comercial fără un acord fiscal mondial

  • 05 Mai 12:18
FMI avertizează în legătură cu un posibil război comercial fără un acord fiscal mondial

Fondul Monetar Internațional a avertizat marți în legătură cu un posibil război comercial la nivel mondial dacă nu se ajunge la un acord fiscal cu reguli globale privind impozitul pe profitul marilor companii multinaționale, relatează agenția EFE.

Acesta a fost avertismentul directorului general al FMI, Kristalina Georgieva, într-un discurs virtual, în care a semnalat că este "urgent" să se încheie un pact multilateral, similar celui propus de președintele american, Joe Biden, în Statele Unite.

"Suntem deosebit de optimiști în legătură cu un acord global privind impozitul pe profitul companiilor în 2021.(...) Și e nevoie urgent de acesta pentru a evita, în viitor, riscul de a cădea într-o spirală haotică a impozitelor sau un război comercial în care toți vor avea de pierdut", a spus Georgieva.

În urmă cu câteva săptămâni, în timpul Reuniunii de primăvară a FMI și Băncii Mondiale, Fondul a surprins prin solicitarea unui impozit "temporar" pe profiturile mai mari și "bogăție", destinat finanțării nevoilor generate de pandemie și de criza pe care aceasta a provocat-o și care a dus la creșterea generalizată a deficitului și datoriei.

Planul lui Biden, pe care Georgieva l-a dat drept exemplu, prevede creșterea cotei de impozitare a companiilor mari din țară de la 21% la 28% și aplicarea unui impozit minim de 15% pe veniturile contabile, cele care se raportează investitorilor, nu cele raportate Trezoreriei SUA, printre alte măsuri.

Această strategie încearcă să pună capăt "traseului în coborâre" în materie de impozite corporative la nivel internațional, conform secretarului Trezoreriei, Janet Yellen, și să stabilească "sisteme fiscale stabile și juste".

În acest sens, Yellen a prezentat această inițiativă G20 (care grupează principalele economii avansate și curs de dezvoltare) pentru a stabili o rată minimă globală corporativă de 21% și a limita manevrele de evaziune prin intermediul paradisurilor fiscale.

Cu siguranță, responsabilul Trezoreriei americane a fost marți protagonistul actualității economice, după ce a semnalat că dobânda de referință, acum în jurul a 0%, probabil va trebui să crească în contextul recuperării economice din SUA și pentru a evita o "supraîncălzire" a economiei, mai scrie EFE.

Doar la câteva ore după această afirmație și după ce a generat incertitudini pe piețe, Yellen a încercat să-și clarifice vorbele și a precizat că nu a prevăzut și nici recomandat o măsură în acest sens, decizia aparținând Rezervei Federale.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:6,4 m/s
Wed
14
Thu
12
Fri
13
Sat
16
Sun
18

Curs oficial BNM 19 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6854 0.0790
USD 17.7619 0.0045
RON 4.4010 0.0152
UAH 0.6477 0.0030
RUB 0.2410 0.0012
Arhivă Radio Chișinău