FMI și Guvernul au ajuns la un acord cu privire la politicile necesare pentru finalizarea actualului program

  • 05 Februarie 2020 14:13
FMI și Guvernul au ajuns la un acord cu privire la politicile necesare pentru finalizarea actualului program

O misiune a Fondului Monetar Internațional, aflată în vizită la Chișinău, a ajuns la un acord cu Guvernul cu privire la politicile necesare pentru finalizarea actualului program, în luna martie a acestui an. Republica Moldova ar urma să primească aproximativ 20 de milioane de dolari, după aprobarea raportului.

Republica Moldova a înregistrat progrese importante pe parcursul realizării programului semnat în noiembrie 2016, a declarat șeful delegației FMI, Ruben Atoyan. Totodată el a invocat o serie de riscuri precum cel financiar, și a menționat puncte slabe în bugetul pentru anul curent în special ce ține de cheltuielile planificate.

”Perspectivele sunt mai degrabă pozitive, dar rămân anumite riscuri. Reinstaurarea instabilității politice, inversarea anumitor politici sau încetinirea ritmului reformelor ar putea afecta încrederea și limita opțiunile de finanțare externă. În același timp, nu putem exclude impactul cauzat de instaurarea unei perioade îndelungate de încetinire a creșterii în statele care sunt principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova. Pentru a atenua aceste riscuri și a spori nivelul de reziliență, sunt necesare politici prudente și bine coordonate”, a spus Ruben Atoyan.

Premierul Ion Chicu a declarat că acordul la care s-a ajuns cu FMI pentru finalizarea actualului program nu prevede majorări de taxe sau reducerea veniturilor populației. Totodată, el a anunțat că Guvernul examinează deja posibilitatea inițierii negocierilor pentru semnarea unui nou program cu FMI după ce actualul se va încheia la 20 martie.

Amintim că programul de trei ani cu FMI, în valoare de aproximativ 180 de milioane de dolari, a fost semnat în noiembrie 2016. Acesta însă a fost suspendat în urma unor decizii ale guvernării PDM, în special cea legată de Legea privind amnistia capitalului.

Guvernul condus de Maia Sandu a reluat discuțiile cu Fondul și a obținut acordarea unei tranșe de 46 de milioane de dolari în toamna anului trecut, în schimbul unor reforme. De asemenea, a fost decisă extinderea programului până în martie 2020. 

La sfârșitul anului trecut, Ion Chicu a declarat că nu exclude o pauză în relațiile cu FMI, după încheierea actualului program cu Fondul. Astăzi însă a declarat că nu există motive pentru întreruperea acestor relații

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău