FMI ar putea să-și revizuiască previziunile globale din cauza tensiunilor comerciale dintre SUA și China

  • 17 Decembrie 2018 11:36
FMI ar putea să-și revizuiască previziunile globale din cauza tensiunilor comerciale dintre SUA și China

Tensiunile comerciale dintre China și SUA afectează deja încrederea companiilor și investițiile în Asia, a declarat luni un înalt oficial de la Fondul Monetar Internațional, avertizând că instituția ar putea să își revizuiască previziunile globale în luna ianuarie, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Changyong Rhee, directorul FMI pentru Asia-Pacific, a estimat că Japonia și Coreea de Sud ar putea să se numere printre țările din regiune cele mai afectate de tensiunile comerciale având în vedere dependența lor de exporturile spre China. "Investițiile sunt mult mai slabe decât ne așteptam. Opinia mea este că scăderea încrederii afectează deja economia globală, în special economiile din Asia. Vedem o creștere mondială puțin mai lentă decât ceea ce prognozăm în octombrie", a declarat luni Changyong Rhee.

În luna octombrie a acestui an FMI a revizuit, în jos, la 3,7% estimările privind ritmul de creștere înregistrat de economia mondială, atât n 2018 cât și în 2019, în scădere față de avansul de 3,9% prognozat în luna iulie.

Rhee a avertizat că există șanse ca FMI să își reducă încă odată prognozele în luna ianuarie, având în vedere semnalele de încetinire care există atât în Asia dar și în Europa și în SUA. "Incertitudinea este atât de mare și aceasta înseamnă că există un potențial de creștere dar și riscuri de scădere. În acest moment credem că riscurile de scădere sunt puțin mai mari", a spus oficialul FMI.

În ceea ce privește România, raportul World Economic Outlook" publicat în luna octombrie, arăta că FMI și-a revizuit la 4% estimările privind avansul economiei românești în 2018, din cauza moderării stimulentelor și-a revizuit, în jos, estimările privind evoluția economiei românești, atât în acest an cât și anul viitor, ca urmare a moderării stimulentelor care au stat la baza creșterii robuste înregistrate în 2017. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău