FMI apreciază acțiunile ferme ale Guvernului de la Chișinău pe fondul circumstanțelor dificile

  • 14 Iunie 2022 17:13
FMI apreciază acțiunile ferme ale Guvernului de la Chișinău pe fondul circumstanțelor dificile

Directorul general adjunct al Fondului Monetar Internațional, Kenji Okamura, și-a exprimat înalta apreciere a acțiunilor ferme ale Guvernului de la Chișinău în ceea ce privește politica bugetară și cea monetară pe fondul circumstanțelor dificile legate de război și inflația din țară. După întrevederea cu premierul Natalia Gavrilița, oficialul a spus că subvențiile pentru resursele energetice și majorările de pensii implementate de executiv au fost benefice pentru sprijinirea celor mai vulnerabili. De asemenea, a remarcat și angajamentul ferm al Guvernului în ceea ce ține de implementarea reformelor reforme legate de guvernanță, transmite IPN.

Într-un briefing de presă, Kenji Okamura a menționat că este onorat de prima sa vizită în Republica Moldova, țară cu care FMI are o istorie bogată și de lungă durată. „Astăzi aș vrea să aduc un omagiu eroismului Moldovei și poporului ei. Pentru că jucați un rol istoric, dând exemplu altora și deschizând larg ușile caselor și inimile dumneavoastră pentru refugiații ucraineni, deși vă confruntați cu provocări enorme. Moldova merită un sprijin puternic din partea comunității internaționale. Noi, cei de la Fondul Monetar Internațional, suntem mândri să fim alături de Moldova, să sprijinim eforturile guvernului și să aprofundăm în continuare cooperarea noastră excelentă.”, a precizat oficialul.

Potrivit lui, pe 11 mai, consiliul de directori executivi ai FMI a aprobat acordarea asistenței financiare suplimentare pentru Republica Moldova, astfel încât țara să poată face față provocărilor legate de războiul din Ucraina,  să încurajeze acordarea finanțării suplimentare din surse externe, dar și să acorde sprijinul necesar celor mai vulnerabile pături al populației. „Acesta este obiectivul FMI – de a ajuta statele membre și oamenii afectați. Lucrăm zi și noapte pentru a ajuta cât putem, de dragul Moldovei și a tuturor statelor membre ale FMI”, a declarat Kenji Okamura.

Premierul Natalia Gavrilița a precizat că Programul cu Fondul Monetar Internațional, anunțat în septembrie anul trecut, a ajutat Republica Moldova să consolideze încrederea și altor parteneri, iar ca urmare s-a reușit dezvoltarea unor colaborări importante cu partenerii externi. „Guvernul rămâne ferm angajat pentru accelerarea creșterii economice pe termen lung, extinderea gradului de cuprindere socială și geografică și consolidarea rezilienței țării. Crizele au scos în evidență vulnerabilitățile cu care ne confruntăm, atât de natură structurală, cât și cele care pot fi înlăturate prin guvernanță mai bună la toate nivelurile. Mizăm în continuare pe sprijinul Fondului Monetar Internațional pentru avansarea agendei noastre de transformare a țării în calea spre integrarea europeană”, a menționat Natalia Gavrilița.

Directorul general adjunct al Fondului Monetar Internațional, Kenji Okamura, efectuează o vizită de lucru la Chișinău în perioada 12-15 iunie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău