FMI a aprobat oficial acordarea unui împrumut R. Moldova în valoare de 235 de milioane de dolari

  • 18 Aprilie 2020 13:30
FMI a aprobat oficial acordarea unui împrumut R. Moldova în valoare de 235 de milioane de dolari

Republica Moldova va primi din partea Fondului Monetar Internațional 235 de milioane de dolari SUA, asistență care va fi folosită pentru a soluționa în regim de urgență dificultățile legate de balanța de plăți, cauzate de pandemia de COVID-19, a contribui la catalizarea sprijinului din partea partenerilor de dezvoltare și a face față nevoilor iminente din sistemul de ocrotire a sănătății.

Potrivit unui comunicat al Fondului, economia Republicii Moldova a fost perturbată serios de pandemia de COVID-19. „Perspectivele macroeconomice ale Republicii Moldova s-au deteriorat brusc, generând un deficit al balanței de plăți, estimat la circa 830 milioane dolari SUA. Impactul pandemiei de COVID-19 asupra economiei rămâne extrem de incert, atestându-se riscuri semnificative de înrăutățire a situației. Sprijinul FMI acordat Republicii Moldova va contribui la finanțarea măsurilor de remediere din sfera sănătății și de stabilizare macroeconomică, catalizarea sprijinului din partea donatorilor și sporirea încrederii în Republica Moldova”, se arată într-un comunicat al FMI.

 

„Perspectivele economice ale Moldovei s-au deteriorat brusc din cauza pandemiei COVID-19. Se estimează că PIB-ul real va fi în scădere, iar finanțele publice sunt puse la grea încercare, din cauza diminuării veniturilor fiscale și creșterii cheltuielilor din sistemul de ocrotire a sănătății și cel de asistență socială. Aceste evoluții, precum și diminuarea încrederii, nivelul mai mic al remiterilor și efectele colaterale venite pe canalele financiare globale au cauzat necesități urgente de finanțare a balanței de plăți. Impactul complet al crizei rămâne extrem de incert”, a declarant în urma discuțiilor din cadrul Consiliului de directori executivi, Mitsuhiro Furusawa, director adjunct al FMI și președinte în exercițiu al ședinței.

 

Amintim că Guvernul a operat vineri rectificări la buget, în condițiile în care, potrivit autorităților, economia se va contracta cu 3% în acest an, iar veniturile se vor reduce semnificativ și, respective, va crește deficitul bugetar. Guvernul spear să acopere deficitul din împrumuturi.

 
 
 
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău