FMI: Descreștere economică de 1% în Republica Moldova

  • 12 Mai 2015 15:05
FMI: Descreștere economică de 1% în Republica Moldova

Republica Moldova se va confrunta în acest an cu o descreștere economică de 1%, potrivit prognozelor Fondului Monetar Internațional, făcute publice pe site-ul FMI.

În același timp, FMI avertizează că declinul ar putea fi mai mare în cazul în care Republica Moldova nu-și va reduce datoriile din sectorul privat. Experții consideră că este puțin probabilă semnarea în acest an a unui acord cu FMI, fapt ce se va solda cu reduceri de salarii și disponibilizări masive.

Confruntat cu datorii, Guvernul de la Chișinău ar trebui să urgenteze măsurile de soluționare a creditelor neperformante, să relaxeze piața muncii și să îmbunătățească mediul de afaceri, pentru a evita o degradare a economiei, care va înregistra o descreștere în acest an, susțin experții Fondului Monetar Internațional.

Astfel, reprezentanții FMI mai recomandă clasei politice de la Chișinău să se concentreze pe sprijinirea cererii interne și finalizarea procesului de reparare a bilanțurilor în sectorul privat. 
Potrivit expertului economic, Sveatoslav Mihalache, pentru a evita o criză de proporții, Guvernul trebuie de urgență să elaboreze un plan anticriză, care să includă lichidarea Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank.

„De la bun început, de când a fost numit, acest Guvern trebuia să vină cu un plan de măsuri anticriză. Un asemenea plan nu există nici până în ziua de astăzi. Primordială pentru depășirea crizei este și lichidarea celor trei bănci ”cu probleme”: BEM, Banca Socială și Unibank, și nu finanțarea acestora”, a declarat Sveatoslav Mihalache.

Mai mult, consideră expertul, lipsa unor acțiuni concrete din partea autorităților de depășire a crizei din sistemul bancar ar face și mai complicată semnarea unui acord cu FMI, fapt ce se va solda cu reduceri de salarii și disponibilizări masive.

„În acest fel FMI a dat un semnal guvernanților de la Chișinău să întreprindă de urgență anumite mișcări, să ia anumite decizii. Altfel ne putem aștepta la micșorări de salarii. Deja și premierul Chiril Gaburici a anunțat în una din ședințele anterioare de Guvern că în cazul în care nu va fi semnat un acord cu FMI se va recurge la concedierea funcționarilor publici”, a constatat Sveatoslav Mihalache.

Experții Fondului susțin de asemenea că economia Republicii Moldova va continua și în 2015 să fie influențată de situația din Rusia, afectată puternic de scăderea prețului la țiței și de criza din Ucraina.
Amintim că FMI a prognozat în acest an pentru Republica Moldova o scădere a PIB-ului de 1%.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău