Fluxul de migrați este în descreștere, o parte dintre ucraineni se întorc în țară

  • 17 Martie 2022 14:10
Fluxul de migrați este în descreștere, o parte dintre ucraineni se întorc în țară

Fluxul de migranți este în descreștere comparativ cu primele zile de la instituirea stării de urgență, însă se menține la un nivel ridicat. Din numărul total de 351 de mii de cetățeni străini intrați pe teritoriul Republicii Moldova din Ucraina, 247 de mii au traversat teritoriul țării către România, 104 mii au rămas în Moldova, iar 12,5 mii au revenit în Ucraina, transmite IPN.

Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a declarat într-un briefing de presă că un flux atât de mare de migranți la frontiera Republicii Moldova nu a mai fost, dar au fost pregătite planuri care au permis intervenția oportună pentru gestionarea cât mai eficientă a crizei.

Toate punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, 21 internaționale și cinci interstatale, cât și cu România au fost și sunt funcționale. Pentru fluidizarea traficului a fost suplinit personalul Poliției de Frontieră. Regimul de activitate a PTFS „Lipcani-Rădăuți Prut” a fost modificat din „Activitate în regim de zi” în „Activitate Non Stop”. Au fost asigurate condițiile pentru acordarea asistenței medicale în cele mai solicitate puncte de trecere. Odată cu închiderea spațiului aerian al Republicii Moldova, o bună parte a personalului din Aeroportul Internațional Chișinău este antrenat în activități de supraveghere și control al trecerii frontierei în alte subdiviziuni tactice ale Poliției de Frontieră.

Până acum, s-au înregistrat 185 de cazuri de trecere ilegală a frontierei de stat și au fost documentate peste 650 de persoane, majoritatea ucraineni, bărbați cu vârsta cuprinsă între 18-60 ani care, urmare a măsurilor restrictive impuse de statul vecin la ieșirea din țară, au încercat să eludeze controalele la frontieră. Dintre ei, circa 400 au solicitat au solicitat azil în Republica Moldova, peste 80 au fost supuși mecanismului de readmisie, fiind transmiși autorităților ucrainene, peste 170 de cazuri rămân în procedură.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:3,09 m/s
Mon
17
Tue
19
Wed
16
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău