Flori în memoria victimelor atentatelor din 11 septembrie 2001 (FOTO)

  • 11 Septembrie 2017 10:30
Flori în memoria victimelor atentatelor din 11 septembrie 2001 (FOTO)

„Tragedia care a lovit Statele Unite ale Americii în urmă cu 16 ani este o pagină tristă și plină de durere pentru întreaga istorie contemporană. Pe 11 septembrie 2001, am fost cu toții martorii unui adevăr – terorismul trebuie combătut astăzi”, menționează președintele Igor Dodon într-un mesaj de comemorare și susținere adresat poporul american, transmite IPN.


Șeful statului susține că omenirea nu trebuie să cadă pradă urii, care răpește vieți și mutilează destine. Potrivit lui Igor Dodon, în toți acești ani, Republica Moldova și-a arătat solidaritatea cu poporul Statelor Unite ale Americii, având convingerea că libertatea este cea mai importantă valoare a omului și că rănile unei națiuni pot fi alinate doar prin ajutor reciproc și prin acțiune concretă împotriva celor care atentează la valorile sale.

„În acest context, în numele poporului Republicii Moldova și al meu personal, vreau să transmit un mesaj de încredere și suport față de poporul american. Dorindu-vă multă sănătate și noi succese în activitatea dumneavoastră de mare răspundere, vă rog să acceptați, excelență, asigurarea înaltei mele aprecieri”, menționează Igor Dodon în scrisoarea adresată omologului său american Donald Trump.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a depus flori la Ambasada Statelor Unite ale Americii în memoria victimelor atentatelor din 11 septembrie 2001. 

„Astăzi ne amintim de acele tragice evenimente care au avut loc, cu regret, în Statele Unite, la New York și la Washington. Atunci pentru prima dată, cred eu, lumea a conștientizat ce înseamnă actele teroriste și de atunci, din acea zi, putem afirma cu siguranță că la nivel global a început cu adevărat lupta împotriva terorismului”, a declarat șeful legislativului pentru presă, transmite IPN.

„Cu regret, în acea zi au decedat foarte mulți – peste trei mii de oameni, în mod special la New York, în cele două turnuri gemene prăbușite. Republica Moldova și autoritățile sunt alături de autoritățile americane. Am venit să ne exprimăm prin gânduri și prin acest gest că ținem minte de victime, le comemorăm. Și, cu siguranță, apreciem ceea ce fac Statele Unite ale Americii pentru Republica Moldova pentru suportul care îl oferă, inclusiv pe dimensiunea securității, apărării și a luptei împotriva terorismului”, a mai Andrian Candu.

Ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, a remarcat că această zi este una foarte tristă. „Este firesc că tot poporul american, dar și oamenii din întreaga lume își amintesc despre această tragedie”, a menționat ambasadorul.

Prim-ministrul Pavel Filip, împreună cu membrii cabinetului de miniștri, au depus flori la Ambasada SUA, în memoria victimelor atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001, transmite IPN.

Premierul a menționat că acest gest este unul omenesc, de compasiune cu poporul Statelor Unite ale Americii. „Republica Moldova, Guvernul și fiecare om din această țară, toți suntem solidari cu Statele Unite ale Americii. Din punctul meu de vedere, actele teroriste sunt printre cele mai grave crime și nu cunosc justificare morală sau de alt fel. Am declarat, nu o singură dată, că Moldova va fi întotdeauna alături de cei care au avut de suferit în urma actelor teroriste și, pornind de la potențialul și capacitățile pe care le avem, vom contribui la prevenirea lor”, a declarat Pavel Filip, citat într-un comunicat de presă remis de executiv.

Astăzi se împlinesc 16 ani de la atentatele teroriste din SUA.

În dimineața zilei de 11 septembrie 2001, teroriști sinucigași au deturnat patru avioane de pasageri. Teroriștii au preluat controlul avioanelor, lovind două dintre turnurile gemene ale World Trade Center din New York. Clădirile s-au prăbușit în decurs de două ore, distrugând și avariind și alte clădiri din jur. Teroriștii au prăbușit un al treilea avion în clădirea Pentangon din Arlington, Virginia. Al patrulea avion a căzut pe o câmpie în zona rurală a statului Pennsylvania, după ce unii dintre pasageri și membrii echipajului au încercat să recâștige controlul avionului, pe care teroriștii îl îndreptaseră spre Washington. Nu au existat supraviețuitori ai zborurilor. Printre decedați au fost cetățeni ai 90 de state.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău