Flash-mob: Tinerii pledează pentru un sistem educațional liber de corupție

  • 20 Septembrie 2019 21:57
Flash-mob: Tinerii pledează pentru un sistem educațional liber de corupție

Sistemul educațional trebuie să crească o generație liberă de corupție, iar elevii, studenții și părinții ar trebui să renunțe definitiv la plățile informale, mită sau favoritism. Acesta este unul dintre mesajele pe care le-au transmis voluntarii anticorupție în cadrul unui flash-mob de promovare a integrității în educație, care a fost organizat astăzi, la Chișinău.

Voluntarii au purtat pancarte pe care aveau imprimate mesaje anticorupție: „În noul an de studii – fără corupție!”, „Școala trebuie să crească o generație liberă de corupție!”, „Fără corupție în școli și universități!”, „Fii liber, spune NU corupției” etc. Ei au informat cetățenii despre ce este corupția, care sunt pedepsele pentru darea și luarea de mită, unde pot apela în cazul în care li se cere mită etc.
 
Totodată, tinerii și tinerele au distribuit elevilor și studenților un pliant informativ întitulat „Corupția pe înțelesul tuturor”. Activitatea a avut loc cu sprijinul proiectului „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova”, implementat de PNUD în parteneriat cu Centrul Național Anticorupție.
 
Unul dintre participanții la flash mob, Eduard Groza, colegiul „Vasile Lupu” din Orhei, afirmă că prin această activitate tinerii și-au propus să contribuie la diminuarea dimensiunii fenomenului corupției. Tânărul îi îndeamnă pe studenți și elevi să se bazeze doar pe metode oneste atunci când vor să obțină note mari la teste sau examene. „Este important ca fiecare dintre noi să devină un exemplu pentru ceilalți, să se bazeze în exclusivitate pe muncă și cunoștințele pe care le acumulează în procesul de studii. Ne dorim, de asemenea, ca în universități și licee să se vorbească mai mult despre prevenirea corupției. Doar așa putem educa o generație integră”, spune tânărul.
 
O altă participantă, Anastasia Bărbuță, afirmă că fenomenele ilegale din educație pot fi reduse prin implicarea mai activă a tinerilor. „Dacă fiecare dintre noi va semnala neregulile la care este martor și nu va accepta sub nicio formă să ofere mită, vom avea mai multe șanse să punem capăt corupției”, afirmă tânăra.
 
Potrivit Olgăi Crivoliubic, manageră de proiect PNUD, tinerilor le revine un rol important în prevenirea corupției. „Voluntarii anticorupție pot transmite informația de la egal la egal, iar asta este una dintre cele mai eficiente căi de informare.
 
Pe parcursul anului curent PNUD a sprijinit mai multe acivități de informare a tinerilor despre fenomentul corupției și promovare a integrității și astfel de acțiuni vor fi organizate și pe viitor”.
 
La rândul său, Ion Pruteanu, șef de direcție la Centrul Național Anticorupție, a menționat că CNA a creat o celulă de intervenție care examinează cazurile de colectare a plăților informale în sistemul educațional și doar în prima săptămână a anului curent de studii au fost înregistrate 22 de sesizări de la părinți.
 
Grupul de voluntari anticorupție a fost format în luna aprilie de Centrul Național Anticorupție. Susținuți de PNUD, cei 20 de tineri și tinere au participat la mai multe activități de promovare a integrității în educație prin care și-au propus să combată taxele neformale, favoritismul, copiatul - practici care generează corupția în învățământ.
 
Flash-mobul de promovare a integrității în educație va fi organizat în săptămânile care urmează și în alte orașe ale țării, inclusiv Orhei și Bălți. Proiectul „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova” este implementat de PNUD în parteneriat cu Centrul Național Anticorupție și Oficiul Avocatului Poporului, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei. Acesta se va desfășura în perioada 2019-2021 și va fortifica capacitățile actorilor din sectorul public și privat, precum și ale organizațiilor societății civile, pentru implementarea eficientă a instrumentelor și standardelor de prevenire a corupției.
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,93 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
15
Sat
15
Sun
11

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău