Flashmob în fața Guvernului: Tineri din Chișinău vor informa public despre etapele formării Republicii Moldova

  • 01 August 11:45
Flashmob în fața Guvernului: Tineri din Chișinău vor informa public despre etapele formării Republicii Moldova

Mâine, 2 august, când se împlinesc 84 de ani de la formarea RSS Moldovenești, în fața Guvernului Republicii Moldova va fi organizat un flashmob de informare publică a cetățenilor cu privire la etapele formării Republicii Moldova. Evenimentul, desfășurat sub genericul „De la formarea RSS Moldovenești la Independența Republicii Moldova”, va avea loc cu începere de la ora 18:00, organizatorii acestuia fiind tinerii de la Liga Studenților din Basarabia împreună cu Asociația „Tighina”, transmite Radio Chișinău.

Pe 2 august 1940, în urma anexării Basarabiei de către Uniunea Sovietică, Sovietul Suprem al URSS a emis un decret prin care a fost creată RSS Moldovenească. Noua republică a inclus cea mai mare parte a teritoriului Basarabiei și o parte din regiunea Transnistria, care fusese anterior parte a RSS Ucrainene. Capitala RSS Moldovenească a fost stabilită la Chișinău.

Această schimbare a avut efecte profunde asupra populației locale, inclusiv deportări masive, confiscarea proprietăților și o campanie de rusificare și sovietizare. Procesul de colectivizare forțată și represiunea politică au marcat negativ perioada inițială a RSS Moldovenească.

RSS Moldovenească a existat până la destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, când și-a declarat independența, devenind actuala Republica Moldova.

Așadar, pentru a informa cetățenii cu privire la desfășurarea și consecutivitatea acestor evenimente, Liga Studenților din Basarabia și Asociația „Tighina” invită chișinăuienii la un flashmob în fața Guvernului, mâine, cu începere de la ora 18:00.

În cadrul evenimentului, vom aduce la cunoștință consecutivitatea evenimentelor istorice care au dus la apariția Republicii Moldova și vom trimite câteva mesaje publice”, menționează organizatorii evenimentului.

 
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Tue
21
Wed
21
Thu
24
Fri
24
Sat
25
Arhivă Radio Chișinău